Svet

Lukašenko upozorio Ukrajince: Ne igrajte se s vatrom

"Nemamo iluzija da će međunarodni sudovi priznati genocid nad beloruskim civilima", poručio je predsednik Belorusije
Lukašenko upozorio Ukrajince: Ne igrajte se s vatrom© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Snage za specijalne operacije Belorusije i graničari obezbeđuju pravce mogućeg kretanja protivnika na južnoj i zapadnoj granici, saopštio je saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Pozvao bih Ukrajince da se ne igraju s vatrom. To je veoma opasno. Želim da to čuje ukrajinsko rukovodstvo, poručio je Lukašenko.

On je istakao da Zapad ne namerava da napusti Ukrajinu, potrebna mu je eskalacija kako bi uveo NATO trupe, pošto plaćenici ne uspevaju da se izbore sa situacijom.

Predsednik Belorusije je rekao da Minsk nema iluzija da Zapad priznaje genocid nad stanovništvom Beloruske SSR tokom Velikog otadžbinskog rata.

"Nemamo iluzija da će međunarodni sudovi priznati genocid nad beloruskim civilima ili osuditi zločince koji su doživeli starost. Ta navodno nezavisna tela su previše pristrasno", rekao je Lukašenko u utorak u Minsku na svečanom sastanku posvećenom Danu nezavisnosti Belorusije.

On je, međutim, dodao da će neonacisti morati da saslušaju strašne detalje zločina svojih predaka, koji se otkrivaju u okviru istrage o krivičnom predmetu genocida nad beloruskim narodom.

"Veliki otadžbinski rat je apoteoza hiljadugodišnje istorije ratova i bitaka zapadnih i istočnih civilizacija. Na tu priču smo već jednom stavili tačku. Ako bude potrebno, stavićemo i drugu", rekao je Lukašenko.

Zapad je pokrenuo novi krstaški rat, a svet se sada nalazi na ivici još jedne globalne katastrofe, dodao je.

"Oni ponovo misle da mogu da prošire nacizam dalje od svojih domova. Ali, ne shvataju da ova 'zver' ne može da se kontroliše, da će 'izgubiti živce' i pojaviti se na njihovim teritorijama", dodao je Lukašenko.

image