Svet

Bela kuća: Bajden se ne povlači iz izborne trke

Američki predsednik i dalje je sposoban da vodi državu, uprkos svojim godinama i stanju, izjavila je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer
Bela kuća: Bajden se ne povlači iz izborne trke© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden, posle neuspešne debate sa Donaldom Trampom, neće se povući iz predsedničke trke, izjavila je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer.

Takođe, rekla je da uprkos pitanjima o zdravlju američkog predsednika neće polagati kognitivni test.

"Američki predsednik i dalje je sposoban da vodi državu, uprkos svojim godinama i stanju", izjavila je Karin Žan Pjer.

Ona je priznala starost i "usporenje" američkog lidera, ali je dodala da niko u administraciji ne krije ništa o Bajdenovom stanju.

"Bajden ne pati od degenerativnih bolesti, demencije, Alchajmerove bolesti ili bilo čega sličnog. Bela kuća ne vidi potrebu za objavljivanjem dodatnih podataka o njegovom zdravlju ili testiranjem njegovih mentalnih sposobnosti", navela je.

Žan-Pjer je, međutim, priznala da Bajden "nije imao sjajnu noć" tokom televizijske debate sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom.

"Odlučio sam da proputujem svet nekoliko puta neposredno pre debate, nisam slušao svoje osoblje i onda sam zamalo zaspao na sceni", rekao je Bajden o protekloj debati, tokom prikupljanja sredstava za svoju izbornu kampanju u američkoj saveznoj državi Virdžiniji u utorak uveče.

Prema njenim rečima, Bela kuća razume zabrinutost javnosti zbog Bajdenovog nastupa na debati, ali on ne odbija da učestvuje na izborima.

Američki mediji saglasni su da je Bajden bio loš na prvoj debati sa Donaldom Trampom. Aktuelni američki predsednik je promucao i zastao, ne uvek jasno formulišući svoje misli, a nakon događaja, televizijska kamera je uhvatila trenutak kada mu je Bajdenova supruga Džil pomogla da siđe niz stepenice.

Sve je više pretpostavki da bi demokrate mogle da odbiju da nominuju Bajdena i da ga zamene drugim kandidatom.

Teoretski, stranka će imati takvu priliku na konvenciji u avgustu, ali će u praksi biti teško izbaciti Bajdena, koji je pobedio na primarnim izborima, iz trke osim ako on sam odbije da učestvuje.

Istovremeno, iz štaba aktuelnog predsednika poručuju da on neće odustati i napustiti trku. Prema nekim izveštajima, on bi mogao da bude predložen za predsedničkog kandidata već 21. jula, bez čekanja na kongres stranke u avgustu, čime bi bila stavljena tačka na raspravu o tome da li treba da učestvuje.

Druga debata Bajden-Tramp zakazana je za 10. septembar, a američki predsednički izbori održaće se 5. novembra.

image