Svet

Odloženo izricanje presude Trampu

Pravni tim bivšeg američkog predsednika je zatražio da se poništi presuda nakon što je najviši sud u zemlji presudio da bivši predsednici imaju apsolutan imunitet za sve službene radnje koje su se desile tokom njihovog predsedavanja
Odloženo izricanje presude Trampu© Tanjug/AP Photo/Jeffrey Phelps

Sud u Njujorku odložio je izricanje presude Donaldu Trampu za septembar dok njegov pravni tim pokušava da ospori njegovu presudu nakon odluke Vrhovnog suda SAD o neograničenom imunitetu.

Njujorški sudija Huan Merčan odložio je sledeće ročište u slučaju protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za 18. septembar, "ako je i dalje neophodno", nakon odluke Vrhovnog suda SAD da predsednici uživaju imunitet za službene radnje.

"Datum izricanja presude 11. jul 2024. je stoga povučen", rekao je Merčan u dopisu u utorak i dodao da će odluka biti doneta 6. septembra, a predmet se odlaže za 18. septembar radi izricanja kazne, "ako je to i dalje neophodno, ili drugog postupka".

Njegov pravni tim zatražio je da se poništi presuda nakon što je najviši sud u zemlji presudio da bivši predsednici imaju imunitet za sluđbene radnje koje su se desile tokom njihovog predsedavanja.

Tramp je optužen za "falsifikovanje poslovnih zapisa" za navodne isplate novca porno glumici Stormi Danijels preko svog tadašnjeg advokata Majkla Koena. Prvi put u istoriji, porota Menhetna ga je u maju proglasila krivim po sve 34 tačke. On je trebalo da bude osuđen 11. jula, samo nekoliko dana pre nego što se očekivalo da ga Republikanska nacionalna konvencija predloži za predsedničku trku 2024.

Okružni tužilac Menhetna Alvin Breg, koji je procesuirao bivšeg predsednika, nije se složio sa zahtevom branilaca da se presuda poništi, ali se nije protivio odlaganju presude.

Merčanov nalog znači da će Tramp biti slobodan da prihvati republikansku nominaciju i stane na crtu aktuelnom predsedniku na izborima u novembru.

Pre presude Vrhovnog suda od ponedeljka, izgledalo je verovatno da će sudija, rođeni Kolumbijac, narediti da se bivši predsednik pošalje u zatvor neposredno pre konvencije.

Vrhovni sud SAD presudio je juče da bivši američki predsednik Donald Tramp može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine radnje koje je preduzeo tokom svog predsedničkog mandata da bi poništio rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

Savezni tužioci optužili su Trampa po četiri krivične tačke u vezi sa predsedničkim izborima 2020. godine, navodeći da se "urotio" da poništi rezultate "svesnim širenjem lažnih tvrdnji" o prevari kako bi opstruirao prikupljanje, prebrojavanje i overu rezultata.

image