Svet

Generalni sekretar japanske vojske: Američki vojnici siluju maloletnice na Okinavi

Stanovnici Okinave su nezadovoljni, a najgore im je što o zločinima Amerikanaca nisu ni obavešteni na vreme
Generalni sekretar japanske vojske: Američki vojnici siluju maloletnice na Okinavi© Chung Sung-Jun/Getty Images

Američki vojnici nastavljaju svoje seksualne napade na maloletne lokalne devojke na Okinavi, a generalni sekretar japanske vojske Jošimasa Hajaši otkrio je da su se desila još tri ovakva zločina, što znači da ih je samo u ovoj godini bilo pet.

"Tri prva slučaja su se dogodila u februaru 2023, avgustu 2023. i januaru 2024. Nijedan od ovih slučajeva nije iznet pred sud. Seksualni zločini koje su počinili zaposleni u američkim vojnim bazama su za izuzetno žaljenje. Ovakvi incidenti izazivaju duboku zabrinutost lokalnog stanovništva", rekao je Hajaši, a prenose "RIA Novosti".

Poslednja dva napada američkih vojnika nad japanskim devojkama desila su se krajem juna. Ni u jednom od tih slučajeva, centralne vlasti i američka komanda  nisu obavestile prefekturu Okinava. Prefektura je za ovo saznala tek nakon što je poslala zahtev za informacijama, a za prvi slučaj silovanja, čija je žrtva bila devojčica mlađa od 16 godina, saznalo se tek šest meseci nakon incidenta.

Kako je ranije objavljeno, 24. decembra 2023. godine, dvadesetpetogodišnji američki vojnik Brenon Vašington na Okinavi je japansku devojku pozvao da razgovaraju u kolima jer je napolju bilo hladno, a zatim ju je odveo kući i silovao, znajući da je još nema 16 godina.

Do ovog trenutka nisu se poznavali.

Porodica devojke podnela je prijavu istog dana. Tri meseca kasnije, tužioci Okinave podigli su optužbe za otmicu zbog silovanja i seksa bez pristanka.

Kako se ispostavilo, 27. marta, na dan otvaranja slučaja, japansko ministarstvo spoljnih poslova uložilo je protest američkom ambasadoru u Japanu Ramu Emanuelu, ali do kraja juna centralna vlada nije obavestila vlasti Okinave o tome što je izazvalo talas negodovanja u najjužnijoj japanskoj prefekturi.

Tek tada se saznalo da se u maju ove godine u prefekturi ponovo dogodio sličan incident: dvadesetjednogodišnji marinac je pokušao da zadavi i siluje japansku devojku, ali nije uspeo. On je devojčici naneo povrede, uključujući i povrede očiju. Mladić je pokušao da pobegne sa mesta zločina, ali je uhvaćen i priveden.

image