Svet

Američki analitičar: Rusija potpisala vojnologistički sporazum sa Indijom

Vojni pakt između Rusije i Indije daje novu, vojnu dimenziju istočnom pomorskom koridoru između Čabahara u Iranu i ruskog Vladivostoka
Američki analitičar: Rusija potpisala vojnologistički sporazum sa IndijomGetty © Hou Yu/China News Service

Rusija je prošlog vikenda odobrila sporazum o vojnoj saradnji (JMD) sa Indijom, što je u suštini sporazum o "recipročnoj razmeni logistike" (RELOS), o čemu se nedavno pregovaralo između dve zemlje, piše američki analitičar Endru Koribko za sajt "Geopolitika".

Ovaj pakt će omogućiti i Rusiji i Indiji da koriste pomorske luke druge zemlje, dajući novu, vojnu dimenziju istočnom pomorskom koridoru između Čabahara u Iranu i ruskog Vladivostoka.

Vreme u kome je sporazum potpisan nije slučajno, primećuje Koribko, jer je tome prethodio pakt o međusobnoj odbrani između Rusije i Severne Koreje, kao i reafirmacija rusko-vijetnamskog strateškog partnerstva, uz obavezu obe zemlje da ne zaključuju sporazume sa silama koje bi mogle da predstavljaju pretnju interesima druge.

Ova dva saveza potvrdila su nastavak rekalibracije azijske strategije Rusije.

Do sada su analitičari uglavnom predviđali da će se Rusija okrenuti prema Kini, favorizujući interese Pekinga. U tom slučaju, morao bi da postoji zajednički pritisak na Severnu Koreju da obustavi vojne vežbe u delu Istočnog i Južnog kineskog mora.  

Umesto toga, Rusija je sklopila formalni vojni savez sa Severnom Korejom, potvrdila da neće učiniti ništa što bi ugrozilo interese Vijetnama i zaključila JMD sa Indijom.

Neki analitičari smatraju da je neizbežno nastajanje kinesko-američke bipolarnosti i da bi Rusija zato trebalo da bezuslovno podržava Kinu. Ali postoji i druga strana, koja tvrdi da Rusija mora da zadrži balansirajuću ulogu u odnosu na Kinu, kako bi izbegla "nesrazmernu zavisnost". To je put koji vodi ne ka novom kinesko-američkom bipolarizmu, već ka istinskom multipolarizmu, zaključuje američki analitičar.

Poslednji događaji pokazuju da Rusija neće postati "mlađi partner Kine". SAD bi, nakon sklapanja pakta Severne Koreje sa Rusijom, mogle da pojačaju vojno prisustvo u severoistočnoj Aziji.

Prva posledica potpisivanja sporazuma je da će Rusija i Severna Koreja mogle da traže dobijanje veće podrške Kine protiv zajedničkog neprijatelja – SAD. Sve u svemu, ove mere se mogu protumačiti kao izbalansirana i pragmatična ruska "igra moći".

Strateško partnerstvo Rusije i Kine ostaje netaknuto i nastavlja da pozitivno utiče na zbivanja u svetu, zaključuje Koribko, ali je posle ovih sporazuma isključeno da će Rusija postati "mlađi partner Kine", kao i da će favorizovati interese Severne Koreje, Vijetnama ili Indije u odnosu na Peking.

image