Svet

Generalni sekretar UN stigao u Kazahstan na samit ŠOS-a

Ovogodišnji samit biće prvi koji je se održava u formatu ŠOS+ na kome će, pored predstavnika zemalja članica, učestvovati i predstavnici zemalja koje nisu članice, kao i predstavnici međunarodnih organizacija
Generalni sekretar UN stigao u Kazahstan na samit ŠOS-a© Tanjug/AP Photo/Omar Havana, File

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je u Astanu, glavni grad Kazahstana, gde će učestvovati na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), koji će počinje danas.

"Očekuje se da će generalni sekretar UN učestvovati na samitu ŠOS u okviru diskusije koja će se održati u formatu ŠOS+", navela je agencija Kazinform i podelila snimak sa aerodroma.

Uoči samita, Gutereš je za Kazinfrom dao intervju o jačanju multilateralnog dijaloga i težnji ka održivom miru i razvoju.

Na pitanje o ulozi regionalnih organizacija, Gutereš je primetio da one igraju ključnu ulogu u promovisanju i održavanju mira u različitim delovima sveta.

"Vreme da se ujedinimo i radimo zajedno u suočavanju sa rastućim razlikama. Rešavanje problema sa kojima se suočavamo zahteva efikasne međunarodne institucije, zasnovane na realijama 21. veka i koje će se oslanjati na Povelju UN i međunarodno pravo", poručio je Gutereš.

Ovogodišnji samit biće prvi koji je se održava u formatu ŠOS+, budući da su na ovogodišnje događaje pozvani i predstavnici zemalja koje nisu članice, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Iran, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Belorusija i Mongolija, a zemlje partneri – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska i Šri Lanka. 

Ove godine, očekuje se da će nova punopravna članica postati i Belorusija.

image