Svet

"Global tajms": Zašto novi kineski propisi o retkim metalima izazivaju uzbunu na Zapadu

Pojedina zapadna glasila smatraju da bi ograničavanje isporuka retkih metala moglo da dovede "do povećanja napetosti između Kine i Zapada", a neki američki mediji čak tvrde da uvođenje kontrole u ovu ključnu oblast znače da se Peking priprema za rat
"Global tajms": Zašto novi kineski propisi o retkim metalima izazivaju uzbunu na ZapaduGetty © Costfoto/NurPhoto

Državni savet Kine nedavno je propisao da resursi retkih metala pripadaju državi i da samo država može da kontroliše rudarenje retkim metalima, ali su ti propisi smesta izazvali pravu uzbunu u zapadnim medijima, piše u uvodniku kineski list "Global tajms".

Jasno je da je razlog za to ključna uloga koju imaju retki metali u visokotehnološkoj proizvodnji, ali i iskrivljeni, pogrešni pogledi zapadnih medija na Kinu.

Retke minerali su poznati kao "industrijski vitamini", a ponekad se nazivaju i "industrijskim zlatom". Ovo pokazuje da su ovi neobnovljivi strateški resursi od vitalne važnosti za savremenu industriju.

Kina je vodeća zemlja u proizvodnji retkih metala, koja godinama snabdeva više od 70 procenata globalnog tržišta. Međutim, već neko vreme, eksploataciju retkih metala opterećuje ilegalno iskopavanje, destruktivne rudarske prakse, prekomerna proizvodnja i nelegalna trgovina.

Novi kineski propisi su posledica povećane potražnje u svetu, naglašava kineski list, kao i potrebe za standardizovanim upravljanjem resursima retkih metala u samoj Kini. Kineska industrija je smesta pozdravila donošenje ovih propisa, primećuje kineski medij, a oni su već doveli do značajnog porasta zaliha ovih metala.

Međutim, pojedini zapadni mediji tvrde da bi ograničavanje isporuke retkih metala moglo da dovede "do povećanja napetosti između Kine i Zapada", a neki američki mediji čak tvrde da uvođenje kontrole u ovoj oblasti znače da se Peking priprema za rat.

Ovakve tvrdnje izjave pokazuju kakav način razmišljanja prevladava na Zapadu. Kina mora da reguliše sopstvenu zaštitu resursa retkih metala i sigurno je da Peking pitanje retkih minerala neće politizovati, niti će ih koristiti kao oružje, naglašava "Global tajms".

Razvoj resursa retkih metala je od ključnog značaja ne samo za međunarodna tržišta, već i za razvoj domaćih industrija.

Rizici po nacionalnu bezbednost Kine

Pošto su retke rude vitalni resursi, koji imaju dvostruku, i vojnu i civilnu primenu, Kina mora da spreči da se oni usmere ka međunarodnim ilegalnim kanalima. Ovo bi moglo da predstavlja rizik i za bezbednost Kine i drugih zemalja.

Osim toga, kako upozorava "Global tajms", kinesko Ministarstvo državne bezbednosti je prethodnih godina otkrilo da su pojedine inostrane obaveštajne agencije veoma zainteresovane za kineske retke metale, kao i da se su bavile krađom obaveštajnih podataka, tehnologije i retkih minerala.

Zbog potreba kineske nacionalne bezbednosti i održavanja globalnog mira i stabilnosti, apsolutno je neophodno čvrsto regulisati ovu oblast.

Nedavno uvedeni propisi o upravljanju retkim metalima nisu uredba o kontroli izvoza, već administrativni propisi, koji imaju za cilj standardizaciju razvoja i korišćenja resursa retkih minerala u Kini.

Takođe, ovi propisi će doprineti razvoju globalne industrije retkih metala. Kao zemlja sa najvećim svetskim rezervama i najvećom proizvodnjom retkih ruda, Kina je regulisala svoj pristup ovoj oblasti.

Kina nema nameru da zaustavi razvoj bilo koje države. Kineski propisi ne ciljaju nijednu drugu zemlju, ali, kao najveći proizvođač retkih minerala, Kina snosi odgovornost za obezbedi mirno korišćenje ovih resursa.

Kao značajan igrač u globalnoj trgovini retkim metalima, Kina nije samo proizvođač i izvoznik retkih metala, već i veliki uvoznik. Kina odgovorno pristupa razvoju i korišćenju retkih minerala i potpuno je posvećena obezbeđivanju stabilnosti globalnih lanaca snabdevanja retkim metalima.

Kada je reč o globalnoj saradnji u trgovini resursima i energentima, kao što su retki metali ili nafta, politizovani pristup nikom neće doneti koristi. Samo postizanjem zdravog i održivog razvoja industrije retkih ruda Kina može da zaštiti svoju bezbednost i stabilnost globalnih industrijskih lanca snabdevanja.

Kako zaključuje kineski medij, međunarodna zajednica bi trebalo da razume i pozdravi ovakav pristup.

image