Svet

Vojna parada u čast 80. godišnjice oslobođenja Belorusije: Učestvovali i ruski vojnici (VIDEO)

Na paradi je prisustvovao i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

U Minsku je danas održana vojna parada povodom 80. godišnjice oslobođenja Belorusije od nacista, uz učešće velikog broja pripadnika beloruske vojske i naoružanja.

"Pre tačno 80 godina, 3. jula 1944. godine, utihnule su poslednje bitke za prestonicu naše Belorusije, ali ove salve još uvek odzvanjaju u našem istorijskom sećanju, a mi znamo da moramo učiniti sve da to sećanje ponesemo kroz vekove", rekao je predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je bio domaćin parade, prenose RIA Novosti.

Na paradi je učestvovalo 36 pešadijskih jedinica sa više od 5.000 vojnika, a pored pripadnika beloruske vojske u defileu su učestvovali i vojnici iz Azerbejdžana, Kazahstana, Kine, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Defile mehanizovane kolone otvorio je legendarni sovjetski tenk T-34, a usledili su preleti aviona, helikoptera, među kojima i ruski Ka-52, Mi-28, Mi-26.

Prvi put je prikazan i raketni sistem "iskander-M".

Na paradi su, između ostalog, predstavljeni tenkovi T-72B3, kompleks "iskander", beloruski raketni sistem "polonez", protivvazdušni raketni sistemi dugog i srednjeg dometa S-400 "trijumf", laka oklopna vozila "pikap","dragon" i "bogatir", kao i bespilotne letelice.

image