Svet

Uzvraćena ljubav: Ukrajinci mnogo više vole Bajdena nego Trampa

Ispitanici su birali kandidata za kojeg smatraju da bi bio bolji po ukrajinske interese u sukobu s Rusijom
Uzvraćena ljubav: Ukrajinci mnogo više vole Bajdena nego TrampaGetty © Photo by Valeria Ferraro/Anadolu via Getty Images

Nova anketa otkrila je da je među Ukrajincima aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden čak sedam puta popularniji od svog prethodnika a možda i naslednika u Beloj kući Donalda Trampa, piše "Hil".

Istraživanje koje su sproveli "Kaunterofenziv" i Kijevski međunarodni institut za sociologiju pokazalo je da 46,7 odsto Ukrajinaca smatra da bi Bajden bio bolji predsednik SAD a u vezi sa ukrajinskim vojnim naporima, dok je 6,5 odsto reklo isto za Trampa.

Još 17,6 odsto je reklo da "nijedan kandidat ne bi bio dobar", 6,7 procenata misli da je "bilo koji kandidat u redu", a 20,2 odsto je reklo da ne zna.

Od ispitanika je traženo da izaberu kandidata koji bi bio bolji po ukrajinske interese u sukobu s Rusijom imajući u vidu da Sjedinjene Države biraju novog-starog predsednika u novembru.

Inače, Tramp i Bajden imaju dijametralno suprotne stavove o ratu u Ukrajini – aktuelni šef Bele kuće zdušno podržava ukrajinske ratne napore, konstantno ih finansirajući iz američkog budžeta, dok nekadašnji predsednik smatra da bi rat trebalo što pre okončati, a više puta je istakao da bi to pitanje rešio za 24 časa.

Bajden je nedavnom samitu G7 čak potpisao desetgodišnji bilateralni bezbednosni sporazum s Vladimirom Zelenskim kako bi osigurao podršku Ukrajini i ukoliko ostane bez novog mandata na čelu Sjedinjenih Država.

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 28. maja i obuhvatilo je 2.002 ispitanika širom zemlje.

image