Svet

Kad inflacija pojede roštilj: Dan nezavisnosti i gladi

Nacionalna maloprodajna federacija SAD procenjuje da će ukupna potrošnja za praznike biti 9,4 milijarde dolara, što je pad u odnosu na prošlogodišnji rekord od 9,5 milijardi dolara
Kad inflacija pojede roštilj: Dan nezavisnosti i gladiGetty © George Rose / Contributor

Više cene hrane nagrizaju budžete za roštilj na Dan nezavisnosti ali i za čitavu letnju sezonu.

Kako piše američki sajt Aksios,cene osnovnih namirnica neophodnih za roštiljanje porasle su za pet odsto u odnosu na prošlu godinu, ali kada se uporede sa situacijom od pre pet godina, razlika je neverovatnih 30 odsto, pokazuje godišnje istraživanje američkog Biroa za farmu.

Da bi se pripremio ručak na otvorenom za deset osoba, u proseku je potrebno rekordnih 71,22 dolara, dodaje se u istraživanju. Ista stavka u 2022. godini bila je takođe rekordna i iznosila je 69,68 dolara.

Analiza povodom predstojećeg praznika 4. jula, Dana nezavisnosti, otkrila je je da 73 odsto anketiranih potrošača planira da proslavi praznik, a 83 odsto ima nameru da za taj dan kupi hranu.

"Od 5.577 anketiranih potrošača, njih 58 odsto okupilo bi se sa prijateljima i porodicom, 56 odsto bi pravilo roštilj, a 31 odsto planira da prisustvuje javnoj proslavi", pokazalo je istraživanje.

Nacionalna maloprodajna federacija SAD procenjuje da će ukupna potrošnja za praznike biti 9,4 milijarde dolara, što je pad u odnosu na prošlogodišnji rekord od 9,5 milijardi dolara.

Korpa za Dan nezavisnosti uključuje 13 osnovnih namirnica potrebnih za roštilj, uključujući meso, začine i priloge koštala je 47,70 dolara u 2019. godini, a iste stavke koštale su 67,51 dolara u 2024, što je povećanje od više od 40 odsto, saopštila je istraživačka kompanija za Akios.

Cene mlevene govedine, goveđi hot-dogovi i pakovanje soda-vode od 12 komada najviše su skočile od 2019, pokazuju podaci.

image