Svet

"Global tajms": VSJ opet baca prljave bombe reciklirajući priču o špijunskim stanicama

Autor i novog i prošlogodišnjeg teksta je ista osoba, a kineski medij zaključuje kako on u ova dva teksta ne samo da ne proverava činjenice već uspeva i da demantuje samog sebe
"Global tajms": VSJ opet baca prljave bombe reciklirajući priču o špijunskim stanicama© UPI/Bettmann Archive/Getty Images

Američki "Volstrit džornal" ponovo baca informativnu "prljavu bombu" na Kinu, ponavljajući već ranije serviranu, a nikad dokazanu priču o kineskim špijunskim stanicama na Kubi, piše kineski "Global tajms".

"Volstrit džornal" je, naime, pre dva dana objavio takozvani ekskluzivni izveštaj u kome tvrdi da je studija istraživačkog centra Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona pokazala da slike snimljene iz svemira pokazuju rast elektronske stanice, ali i novu gradnju na mestu koje se nalazi stotinak kilometara od američke pomorske baze u zalivu Gvantanamo. To su demantovali zamenik kubanskog ministra spoljnih poslova, portparoli kineskog Ministarstva spoljnih poslova, kao i kineska ambasada u SAD.

Tako je medij zapravo, ponovio priču iz juna prošle godine kada je objavio izveštaj u kome je citirao "američke zvaničnike" koji su tvrdili da su Kina i Kuba postigle "tajni sporazum" da Kina uspostavi bazu za elektronsko prisluškivanje na Kubi.

I Bela kuća i kubanske vlasti su kasnije opovrgle ovaj izveštaj, pa se "Global tajms" (s pravom) pita da li je VSJ za više od jednog veka svoje istorije razvio bar neke osnovne uredničke standarde i procedure provere činjenica. Zanimljivo je da je autor oba teksta ista osoba, a kineski medij primećuje kako je reporter zapravo demantovao samog sebe drugim tekstom.

Na primer, u prošlogodišnjem izveštaju se tvrdilo da su Kina i Kuba "u principu" postigle dogovor da se prvoj dozvoli da izgradi prislušnu stanicu na Kubi, dok u novi tekst "otkriva" kako je stanica počela da se gradi već 2021.

Štaviše, autor izveštaja CSIS-a tvrdio je da je identifikovao špijunske objekte na Kubi "nakon analize višegodišnjih satelitskih snimaka", ali se ispostavio da je jedna od lokacija koje su pominjali, koja se naziva "El Salao", prema koordinatama iz izveštaja, zapravo znamenita zgrada, nacionalna svetinja bazilika Gospe od Milosrđa del Kobre u selu El Kobre – ukratko - crkva.

Što se tiče dokazivanja tvrdnje da su ove "prislušne stanice" povezane sa Kinom, VSJ poručuje da se "veruje" da je tako, iako ne daje nikakva objašnjenja za svoja "verovanja".

"Jednostavno rečeno, VSJ, CSIS i snage koje stoje iza njih nisu tražili objektivnost i pravičnost, već su smišljali prljavu bombu za javno mnjenje kako bi se uskladili sa Vašingtonom i ne bi li potisnuli Kinu i Kubu. Stoga im nije smetalo da  ne obave osnovnu proveru činjenica pre objavljivanja", ukazuje "Global tajms".

Kineski list podseća i da je pomenuta "nasilno iznajmljena pomorska baza Gvantanamo" vekovni dokaz ilegalnog mešanja SAD na Kubi, dok je američka vojska koristila zaliv kao informativnu obaveštajnu stanicu za praćenje zemalja Latinske Amerike. 

"Nepotrebno je reći da SAD imaju 750 vojnih baza u više od 80 zemalja i regiona u inostranstvu, uključujući desetine u Latinskoj Americi i na Karibima. SAD kontinuirano sprovode blisko izviđanje protiv Kine u Južnom kineskom moru. U aprilu su SAD čak rasporedile kopneni raketni sistem srednjeg dometa na ostrvu Luzon na Filipinima. Jasno je ko se bavi dvostrukim standardima i ko preti drugim državama i svetu", pojašnjava "Global tajms" navodeći da se sve izmišljotine plasiraju kako bi se opravdalo neviđeno pooštravanje blokada, destabilizacija i agresija na Kubu koja trenutno ima najbolje odnose s Kinom u istoriji.

image