Svet

Da li Bajden odlazi u istoriju: Procurila interna anketa demokrata pokazala da Tramp (mnogo) vodi

Sve više demokratskih kongresmena nema problem s tim što je Trampov trijumf na novembarskim izborima sve izvesniji
Da li Bajden odlazi u istoriju: Procurila interna anketa demokrata pokazala da Tramp (mnogo) vodi© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Interna anketa koju su naručile demokrate preko agencije za ispitivanje javnog mnjenja "Open labs" pokazala je da bivši predsednik SAD Donald Tramp ima veliku prednost u odnosu na aktuelnog lidera Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena u mnogim kolebljivim državama, piše "Amerikan konzervativ".

Zapravo, anketa kaže da Tramp vodi u svim kolebljivim državama: u Džordžiji i Arizoni, u kojima je Bajden pobedio 2020. godine, Tramp vodi sa 10,1, odnosno 9,7 odsto. U Mičigenu, koji je zbog velike muslimanske manjine dospeo u žižu a u vezi s ratom Izraela u Pojasu Gaze, Tramp vodi sa 6,9 odsto. Prema istraživanju, Tramp ima prednost i u "manje važnim" državama, kao što su Nju Hempšir, Virdžinija i Novi Meksiko.

Takođe, Tramp vodi za šest odsto u odnosu na Bajdena i kada je u izbornu trku uključena treća strana – u tom slučaju podržava ga 37,6 odsto Amerikanaca.

Ključna država za ishod novembarskih izbora, konstatuje list, trenutno je Pensilvanija, gde Bajden zaostaje za 7,3 odsto. 

Anketa je objavljena u trenutku kada su pojedini demokratski kongresmeni – Džared Golden (Mejn) i Meri Glusenkamp Perez (Vašington) – javno izneli stav da njihov predstavnik i sadašnji šef Bele kuće nema šanse za reizbor, to jest da je Trampov trijumf očekivan.

image