Da li Bajden odlazi u istoriju: Procurila interna anketa demokrata pokazala da Tramp (mnogo) vodi

Sve više demokratskih kongresmena nema problem s tim što je Trampov trijumf na novembarskim izborima sve izvesniji

Interna anketa koju su naručile demokrate preko agencije za ispitivanje javnog mnjenja "Open labs" pokazala je da bivši predsednik SAD Donald Tramp ima veliku prednost u odnosu na aktuelnog lidera Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena u mnogim kolebljivim državama, piše "Amerikan konzervativ".

Zapravo, anketa kaže da Tramp vodi u svim kolebljivim državama: u Džordžiji i Arizoni, u kojima je Bajden pobedio 2020. godine, Tramp vodi sa 10,1, odnosno 9,7 odsto. U Mičigenu, koji je zbog velike muslimanske manjine dospeo u žižu a u vezi s ratom Izraela u Pojasu Gaze, Tramp vodi sa 6,9 odsto. Prema istraživanju, Tramp ima prednost i u "manje važnim" državama, kao što su Nju Hempšir, Virdžinija i Novi Meksiko.

Takođe, Tramp vodi za šest odsto u odnosu na Bajdena i kada je u izbornu trku uključena treća strana – u tom slučaju podržava ga 37,6 odsto Amerikanaca.

Ključna država za ishod novembarskih izbora, konstatuje list, trenutno je Pensilvanija, gde Bajden zaostaje za 7,3 odsto. 

Anketa je objavljena u trenutku kada su pojedini demokratski kongresmeni – Džared Golden (Mejn) i Meri Glusenkamp Perez (Vašington) – javno izneli stav da njihov predstavnik i sadašnji šef Bele kuće nema šanse za reizbor, to jest da je Trampov trijumf očekivan.