Svet

Globalizacija na američki način je konačno propala

Globalizacija njen i vodeći filozof su potpuno nestali sa kulturnog radara, ali to je ionako bio samo puki propagandni izum koji je trebalo da opravda unipolarnost, odnosno apsolutnu hegemoniju Vašingtona, tvrdi pisac Andrea Marćiljano
Globalizacija na američki način je konačno propalaGetty © Pascal Deloche/Godong/Universal Images Group

Globalizacija, koja nije bila ništa drugo nego igračka u rukama finansijskih moćnika, koji su na njoj ostvarivali enormne zarade, konačno je propala, piše italijanski pisac i esejista Andrea Marćiljano za portal "Elektomagacine".

Sada globalizacija nije ništa drugo nego duh, koji lagano bledi na horizontu, ili možda šačica duhova.

Ko se još seća ili priča o filozofu Karlu Poperu, u koga se zaklinjao Džordž Soroš, pita se Marćiljano. Poper je potpuno nestao sa kulturnog radara, zajedno sa udžbenikom globalizma, knjigom "Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji". Poper je nekad bio glavni filozof globalističkog sna, ali njega je, uprkos njegovoj reputaciji, malo ko čitao.

Danas je Karl Poper spao na sferu i dimenzije koje mu prirodno i pripadaju, dodaje italijanski pisac. Poper je možda bio filozof, ali više nije gospodar "novog doba".

Šta se desilo sa njegovim snom o svetu bez granica?

Desio se sukob u Urajini, tvrdi pisac, koji je, pre svega, rat za uspostavljanje granica. Vratili smo se starom svetu, u kome se vode civilizacijski ratovi.

Šta se desilo sa slobodnim protokom ideja?

Nikada do sada u svetu nije postojala era kojom je toliko dominirala cenzura, kao što je ova koju proživljavamo danas, kaže Marćiljano. Sada je to, sa svakim danom, sve očiglednije, posebno na "našem demokratskom Zapadu." Trebalo bi početi sa čišćenjem svoje kuće.

Šta se dogodilo sa slobodnim prometom roba, nastavlja italijanski autor.

Zapad širom sveta uvodi sankcije protiv različitih zemalja i kompanija. Sankcije su postale ne iznimka, već pravilo: uobičajeni instrument međunarodne politike. I, što je čudan paradoks, njih koriste upravo oni koji su propisali "standarde demokratije", koje je trebalo da važe za ceo svet.

Najpre, sankcije se koriste protiv takozvanih odmetničkih država: protiv Severne Koreja, Irana, Kube ili Nikaragve. Ali, to je samo nepotpuna lista, koja je tokom poslednjih godina porasla do zastrašujućih razmera.

Proglašene su sankcije protiv Asadove Sirije, a potom protiv Rusije, Belorusije i kineskih kompanija koje nastavljaju da trguju sa Rusijom, dodaje Marćiljano. Sankcijama sada prete i Indiji, zbog njenih komercijalnih veza sa Iranom, zato što Nju Delhi odbija da prekine komercijalne odnose sa Teheranom.

O internim sankcijama EU protiv Mađarske i Slovačke ne treba ni govoriti. Ove interne sankcije EU se nazivaju drugačije, ali to je zapravo ista stvar.

Da li su sve ove države "odmetničke"? Čak i da je to slučaj, to znači da se parametri Kolektivnog zapada odnose na sve uži i ograničeniji deo sveta.

Iznad svega, to potvrđuje sasvim konkretnu stvar: globalizacija, kao slobodno kretanje ideja, ljudi, informacija i kapitala, više ne postoji, smatra Marćiljano. Pod pretpostavkom da je ikada postojala i da nije bila puki propagandni izum, kako bi se opravdala unipolarnost, odnosno apsolutna hegemonija Vašingtona.

Tako, u trenutku kada se prekinuti svi "slobodni tokovi", čak i informacija, zaključuje italijanski autor, duhovi globalizacije nestaju u svetlosti zalazećeg sunca, uz zvuke saksofona bivšeg američkog predsednika Bila Klintona.

image