Svet

Gutereš na ŠOS+: Ujedinjene nacije su spremne da sarađuju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je govoreći na samitu Šangajske organizacije za saradnju u formatu ŠOS+ poručio da je neophodan prekid vatre u Pojasu Gaze
Gutereš na ŠOS+: Ujedinjene nacije su spremne da sarađuju© Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, File

ŠOS ima moć da postigne mir, Ujedinjene nacije su spremne da sarađuju sa ovom organizacijom u borbi protiv terorizma, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na samitu Šangajske organizacije za saradnju u formatu ŠOS+.

Glavni cilj multilateralnog sistema mora da bude mir, to je preduslov za poštovanje ljudskih prava, naglasio je generalni sekretar.

UN su spremne da sarađuju sa ŠOS u borbi protiv terorizma širom sveta, potvrdio je Gutereš i skrenuo pažnju učesnika foruma na pitanja klimatske agende i životne sredine, kao i na potrebu smanjenja potrošnje fosilnih goriva.

Antonio Gutereš je pokrenuo i temu razvoja digitalnih tehnologija i veštačke inteligencije, čija aktivna primena u razvijenim zemljama često samo povećava nejednakost u svetu.

"Ovo ne može biti privilegija samo bogate zemlje. UN su spremne da pruže platformu u tom pogledu."

Govoreći o sukobu na Bliskom istoku, Gutereš je proučio da ubijanje dece i roditelja u Pojasu Gaze i uništavanje njihovih domova mora da stane.

"Potreban je mir i u Ukrajini, i u Somaliji", dodao je Gutereš.

Sastanku prisustvuju lideri ŠOS-a, delegacije država koje su posmatrači i partneri u dijalogu organizacije, šefovi međunarodnih organizacija (UN, Evroazijska ekonomska komisija, Islamska organizacija za bezbednost hrane, ODKB, Organizacija za ekonomsku saradnju i ZND) i gosti kazahstanskog predsedavanja.

Sa ruske strane sastanku prisustvuju ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, potpredsednici vlade Aleksandar Novak i Aleksej Overčuk, portparol Kremlja Dmitrij Peskov i pomoćnik predsednika Jurij Ušakov.

Tema sastanka u formatu ŠOS+ je "Jačanje multilateralnog dijaloga – težnja ka održivom miru i razvoju". Na dnevnom redu su pitanja saradnje organizacije i pozvanih zemalja na međunarodne i regionalne teme.

image