Svet

Belorusija postala članica ŠOS-a: Kako je Minsk dodatno ojačao autoritet u svetu

Članice ŠOS-a već imaju obostrano korisne projekte u energetici, transportu i logistici, finansijama i industrijskoj saradnji, što će dati Belorusiji i njenoj ekonomiji dodatni podsticaj za razvoj
Belorusija postala članica ŠOS-a: Kako je Minsk dodatno ojačao autoritet u svetu© Кирил Калиников / РИА Новости

Samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani počeo je potpisivanjem dokumenata o prijemu Belorusije u tu organizaciju. Minsk ima odličan razlog za slavlje – nakon veličanstvene parade u čast Dana Nezavisnosti, 3. jula, danas je Belorusija postala deo jedne od najuticajnijih međunarodnih organizacija, što će dodatno ojačati autoritet te zemlje.  

Belorusija u ŠOS-u učestvuje od 2010. godine kao partner u dijalogu, a od 2015. kao posmatrač. Dana 16. septembra 2022. godine, na samitu ŠOS u Samarkandu, potpisana je Odluka o pokretanju procedure za pristupanje toj organizaciji.

U okviru procesa pristupanja ŠOS-u, Belorusija je potpisala više od 40 ugovora. Minsk aktivno učestvuje u svim glavnim dimenzijama aktivnosti organizacije: političko-diplomatskoj, trgovinsko-ekonomskoj i kulturno-humanitarnoj, kao i u vojnoj saradnji, uključujući i taktičke vežbe. KGB Belorusije zaključio je protokol o saradnji sa Regionalnom antiterorističkom strukturom zemalja članica ŠOS.

"Rešenje o punopravnom članstvu Belorusije u Šangajsku organizaciju za saradnju je doneto. Ceremonija potpisivanja dokumenta je završena. Aleksandre Lukašenko, čestitamo Vam. Siguran sam da će današnji dan postati svetla stranica u istoriji Belorusije", rekao je domaćin samita predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je zahvalnost domaćinu samita, Kazahstanu, na odličnoj organizaciji sastanka i toploj dobrodošlici u Astani.

"Zahvaljujući, između ostalog, Vašem uspešnom predsedavanju, ovaj dan će ući u istoriju Belorusije kao datum pristupanja naše zemlje Šangajskoj organizaciji za saradnju", rekao je beloruski lider.

Belorusija vidi ŠOS kao međunarodnu platformu za utvrđivanje konkretnih mehanizama za razvoj saradnje u oblasti suprotstavljanja pretnji od terorizma, ekstremizma, organizovanog kriminala i trgovine drogom. Zalažemo se i za jačanje ekonomske dimenzije ŠOS-a kao najvažnijeg faktora stabilnosti u evroazijskom regionu.

"Duboko smo uvereni da je u 21. veku neophodno graditi istinsku i nedeljivu globalnu bezbednost. U ovom slučaju, zemlje globalne većine moraju da preuzmu inicijativu, jer narcisoidni, sebični Zapad se pokazao kao nesposoban za to. Tamo nema lidera koji su sposobni da sami donose odgovorne odluke", rekao je Aleksandar Lukašenko, prenosi Belta

Aleksandar Lukašenko je takođe nazvao indikativnim i simboličnim to što se godina prijema u ŠOS poklopila sa 80. godišnjicom oslobođenja Belorusije od nacista. "Ovo je divan poklon beloruskom narodu", dodao je Lukašenko. On je uverio da je zemlja spremna da aktivno sarađuje sa novim predsedavajućim (posle Kazahstana, predsedavanje ŠOS-om će preći na Kinu) na sprovođenju zajedničkih prioriteta.

Vladimir Olenčenko, istraživač Centra za evropske studije IMEMO RAN, objasnio je u razgovoru za RT značaj pristupanja Belorusije ŠOS.

"Mnogi ljudi umanjuju značaj Belorusije činjenicom da se geografski nalazi između Rusije, Poljske, Litvanije, Letonije i Ukrajine. Ulazak Belorusije u ŠOS je proširenje njenog spoljnopolitičkog ovlašćenja", rekao je Olenčenko.

On je dodao da ulazak u organizaciju daje Belorusiji dodatne garancije njene bezbednosti. Ekspert je naveo i da je glavna svrha ŠOS-a da pokaže da su zemlje uključene u organizaciju sposobne da na integrisan način razvijaju političke i ekonomske inicijative.

"Ovo je nezavisan i uticajan centar moći u globalnoj politici. Mi gradimo sopstvenu ideju svetskog poretka. Ovaj svetski poredak pretpostavlja prisustvo različitih polova. A jedan od najjačih je, naravno, ŠOS", zaključio je Olenčenko.

Članice ŠOS-a već imaju obostrano korisne projekte u energetici, transportu i logistici, finansijama i industrijskoj saradnji, što će dati Belorusiji i njenoj ekonomiji dodatni podstrek za razvoj. 

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Iran, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan, a sada i Belorusija. Zemlje posmatrači su Avganistan i Mongolija, a zemlje partneri – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska, Šri Lanka i druge zemlje (ukupno 14). 

image