Svet

Makron i posle Makrona: Zašto Francuska neće promeniti spoljnu politiku

Francuska ekonomija je pred bankrotom, a isti Damoklov mač visi i nad glavom Vašingtona i Londona, tvrdi italijanski pisac Đuzepe Masala
Makron i posle Makrona: Zašto Francuska neće  promeniti spoljnu politikuGetty © Aurelien Morissard

Mnogi se nadaju promeni u spoljnoj politici Francuske, ali bilo ko da pobedi na izborima, desničar Žordan Bardela ili levičar Žan-Lik Melanšon, to će biti  samo puste nade koje će brzo da se istope, piše za italijanski sajt "Antidiplomatiko" italijanski pisac i političar Đuzepe Masala, koji pripada Demokratskoj stranci.

Francuska je pred bankrotom. Za poslednje tri godine finansijska situacija se rapidno pogoršala. Sto milijardi evra obaveza godišnje sada su se popele na vrtoglavih 900 milijardi evra. To znači da su Francuzi postali potpuno zavisni od stranog kapitala, koji se putem kredita i investicija sliva u finansijski sistem zemlje.

Za Francusku je od suštinske važnosti da evro ostane u životu, konstatuje Masala, i da Nemci i severni Evropljani nastave da ulivaju kapital u Francusku, koji je neophodan za održavanje sadašnjeg životnog standarda i opstanak Francuza.

Neophodno je i da bogati naftni emirati Bliskog istoka, počev od Katara, nastave sa ulaganjima novca u Francusku. Potrebno je i da Pariz ponovo uspostavi barem delimičnu kontrolu nad "Fransafrik" (Francuskom Afrikom), tako da mehanizam CFA franka i dalje obezbeđuje finansiranje Francuske.

U nekom trenutku, tvrdi italijanski pisac, novi šef francuske vlade će pozvati grupu diplomata i generala, kojima će objasniti šta mu je saopštio guverner Banke Francuske (Bank de Frans).

A to je, dodaje Masala, sledeće: da bi se održao evro, neophodno je da se održe EU i NATO. Da bi održao EU i NATO, Zapad mora da pobedi u Ukrajini, inače je raspad sistema neminovan.

Razorne antiruske sankcije posebno su pogodile Nemačku, koja je izgubila i jeftine ruske energente i ogromno rusko tržište. Takođe, veliku opasnost po Nemačku donosi i moguća zaplena nemačke imovine u Rusiji, koja bi mogla da usledi zbog želje Zapada da prisvoji rusku imovinu u EU.

Nije teško predvideti šta će se desiti u slučaju poraza Ukrajine, a sa njom i NATO-a i Zapada. Poraz Zapada u Ukrajini će naterati Berlin da izađe iz zapadne orbite, kaže Masala. Alternativa za Nemačku (AfD) zapravo već predlaže da Nemačka napusti Zapad, a to bi značilo kraj EU i smrt evra.

Kako zaustaviti prodor Rusije i Kine na Bliski istok i u Afriku

Za Zapad je neophodno i da obezbedi nastavak priliva kapitala iz "naftnih sultanata" sa Bliskog istoka. Zato je potrebno da Zapad blokira uznapredovali prodor Kine i Rusije na Bliski istok, dodaje italijanski autor. Ovaj prodor je već dosegao alarmantan nivo, posebno sa prijemom Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije u BRIKS.

Između Saudijske Arabije i Kine dogovoreno je da se plaćanje nafte, umesto u dolarima, odvija u kineskim juanima. To je smrtni udarac za petrodolar, što će označiti i smrt dolara kao standardne valute u međunarodnoj trgovini.

Zbog toga je neophodno na svaki način destabilizovati Bliski istok, primećuje Masala. Za početak, potrebno je promeniti režim u Saudijskoj Arabiji i umesto prestolonaslednika Muhameda bin Salmana dovesti nekog lojalnog SAD i Zapadu.

Destabilizacija Bliskog istoka je već neko vreme u toku, zahvaljujući Izraelu, koji već vodi okrutni rat u Pojasu Gaze, do krajnjih granica zateže odnose sa Iranom i, po svoj prilici, planira invaziju na Liban.

Sve to nanosi nepopravljive štete Izraelu, primećuje ovaj autor, ali to je od najveće važnosti za Vašington, London i Pariz, koji se nadaju da će na taj način zaustaviti prodor Rusije i Kine.

Takođe, biće neophodno destabilizovati i "pobunjeničke zemlje", koje su postale otvoreno proruske i prokineske, kao što su Mali, Burkina Faso, Niger ili Alžir, i to naoružavanjem gerilaca ili direktnom vojsnom intervencijom.

Naredni šef francuske vlade moraće da nastavi da radi sve što sada radi Makron, kaže Masala. Jedino što može da se promeni jesu kozmetičke mere u unutrašnjoj politici, kako bi se odobrovoljili i umirili glasače.

Francuska se kao nacija nalazi pred bankrotom. Isti Damoklov mač preti Vašingtonu, Parizu i Londonu, zaključuje Masala, jer sve tri zemlje vode istu politiku, a nema boljeg "gvozdenog saveza" od onog koji diktira Ananke, drevna grčka boginja nužnosti i sudbine.

image