Svet

Poljska i Slovačka složne da neće slati trupe u Ukrajinu

To bi značilo da "NATO zemlja ulazi u rat", a što je "veoma ozbiljno pitanje", napomenuo je poljski predsednik Andžej Duda
Poljska i Slovačka složne da neće slati trupe u UkrajinuGetty © Kevin Dietsch/Getty Images

Poljska i Slovačka se slažu da ne treba da šalju svoje trupe u Ukrajinu, rekao je poljski lider Andžej Duda posle sastanka sa slovačkim kolegom Peterom Pelegrinijem.

"Ne vidim nikakve velike razlike između gospodina predsednika i mene u pristupu ovom pitanju. Takođe, ne mislim da bi Poljska trebalo da šalje trupe u Ukrajinu. To bi značilo da NATO zemlja ulazi u rat, što znači da je to veoma ozbiljno pitanje", rekao je Duda.

Kako je rekao, Poljska poslala Ukrajini veliku količinu oružja i trenira ukrajinske vojnike na svojoj teritorije, ali neće slati svoje vojnike tamo.

"Moj stav i stav Poljske je vrlo jasan: Šaljemo podršku, poslali smo ogromnu količinu opreme – skoro 350 tenkova, više od sto oklopnih vozila, samohodne artiljerijske jedinice, municiju. Šaljemo pomoć u ogromnim količinama – milijarde dolara, ali mi tamo ne šaljemo vojnike. U isto vreme, mi ovde obučavamo ukrajinske vojnike, ali ne šaljemo svoje vojnike u Ukrajinu i nadamo se da nikada nećemo biti dužni", rekao je Duda.

image