Svet

Predsednik Bolivije upozorio: Nije prestalo interesovanje za naše prirodne resurse

Nakon nedavnog pokušaja državnog puča u zemlji, predsednik Bolivije upozorio je sve da i dalje budu na oprezu
Predsednik Bolivije upozorio: Nije prestalo interesovanje za naše prirodne resurse© Tanjug/AP Photo/Juan Karita

Spoljašnje sile nisu izgubile interesovanje za prirodne resurse Bolivije nakon pokušaja državnog prevrata, ocenio je za "RIA Novosti" predsednik Bolivije Luis Arse, uz upozorenje da bi građani stoga trebalo i dalje da budu na oprezu. 

Ranije je bolivijski ministar odbrane Edmundo Noviljo rekao da je pokušaj državnog udara mogao biti isprovociran spolja i izazvan željom da se opljačkaju prirodni resursi zemlje. Slično je nedavno rekao i Luis Arse za RT, koji je objasnio da se nedavni pokušaj puča u Boliviji dogodio zbog litijuma.

"Interesovanja za naše prirodne resurse nije nestalo, moramo biti oprezni, ovo je lekcija. To je ono što poručujemo raznim društvenim organizacijama, da budu na oprezu, jer će ostati interesovanje za upravljanje našim resursima", rekao je predsednik Bolivije.

On je, takođe, poručio da će vlada nastaviti da radi, jer je potrebno rešiti još mnogo zadataka, i dodao da je zahvalan svim zemljama koje su pružile podršku Boliviji, kao i samim građanima, odnosno, čitavom bolivijskom narodu.

Podsetimo, krajem juna grupa vojnika na čelu sa komandantom Oružanih snaga generalom Huanom Hoseom Zunjigom pokušala je da izvede državni udar u Boliviji. Ipak, predsednik zemlje je uspeo da održi situaciju pod kontrolom tako što je izabrao novo vojno rukovodstvo, koje je naredilo pobunjenicima da se sklone sa ulica.

U međuvremenu, general Zunjiga je uhapšen, optužen za terorizam i oružanu pobunu, a dobio je i šest meseci "preventivnog pritvora". Ako Zunjiga bude proglašen krivim, za terorizam bi mogao da dobije zatvorsku kaznu od 15 do 20 godina zatvora, a za oružanu pobunu od pet do 15 godina. 

image