Svet

Izrael razmatra novi predlog Hamasa: Nastavlja se eskalacija sukoba na granici sa Libanom

Najnovija ponuda militantne grupe ne insistira na potpunom povlačenju izraelskih trupa u početnoj fazi, preneli su izraelski mediji
Izrael razmatra novi predlog Hamasa: Nastavlja se eskalacija sukoba na granici sa Libanom© Photo by Chris McGrath/Getty Images

Izrael razmatra novi predlog Hamasa, koji bi mogao da dovede do sporazuma o prekidu vatre u Gazi, u trenutku u kom eskalira sukob sa Hezbolahom na granici sa Libanom, prenosi "Blumberg".

Kako dodaju, na osnovu najnovijih izveštaja stiče se utisak da se Hamas i Izrael "možda približavaju sporazumu", koji bi barem privremeno zaustavio borbe.

Premijer Benjamin Netanjahu razgovaraće o ponudi Hamasa sa svojim pregovaračkim timom i bezbednosnim kabinetom u četvrtak, izvestio je Kanal 13, nakon što je njegova kancelarija potvrdila da je primila novi predlog militantne grupe.

Očekuje se da će predsednik SAD Džozef Bajden i Netanjahu kasnije u četvrtak razgovoriti o najnovijem predlogu, izvestila je izraelska državna televizija Kan njuz.

Neimenovani zvaničnik Hamasa je za "Blumberg" saopštio da novi predlog o prekidu vatre ostaje u skladu sa dugogodišnjim zahtevima grupe, uključujući povlačenje izraelskih snaga i povratak raseljenih civila.

Međutim, nova ponuda ne insistira na potpunom povlačenju izraelskih trupa u početnoj fazi, preneo je Kanal 13, pozivajući se na anonimni izraelski izvor.

Istovremeno, militanti Hezbolaha pojačali su vazdušni napad preko libanske granice na severni Izrael, ispalivši više od 200 projektila i "roj dronova" na brojne položaje izraelske vojske.

Grupa je saopštila da odgovara na izraelsko ubistvo njihovog komandanta.

Njihovi eskalirajući sukobi izazivaju strah od potpunog regionalnog sukoba, koji bi mogao da dovede do direktnog uključenja SAD i Irana.

image