Svet

Nakon Bajdenovog fijaska, demokrate tipuju na Kamalu Haris

Neki demokratski funkcioneri smatraju da je ona ima najveće šanse da pobedi Donalda Trampa
Nakon Bajdenovog fijaska, demokrate tipuju na Kamalu HarisGetty © Drew Angerer

Potpredsednicu SAD Kamalu Haris su mnogi otpisali, ali ona u poslednje vreme, dok traje pritisak na Džozefa Bajdena da povuče kandidaturu, neočekivano oživljava, izveštava "Blumberg".

Štaviše, neki demokratski funkcioneri, nakon fijaska koji je doživeo Bajden u debati sa Donaldom Trampom, veruju da ona ima veće šanse da se izbori sa republikanskim protivkandidatom.

Kao sadašnja potpredsednica, Harisova bi se suočila sa manje praktičnih prepreka nego drugi kandidati. Ona je već prisutna na svetskoj sceni, dodaje "Blubmerg", a nedavno je predstavljala Belu kuću na samitu u Švajcarskoj, posvećenom Ukrajini.

Većina uspaničenih demokrata se do sada fokusirala na bele guvernere, poput kalifornijskog Gevina Njusoma ili Grečen Vitmer iz Mičigena.

To što neke demokrate sada vide Harisovu kao najbolju nadu na izborima predstavlja preokret u njenoj karijeri.

Sekretarica za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer izjavila je da Bajden "apsolutno ne razmišlja o odustajanju". Ali, prema anketi "Njujork tajmsa" i Koledža Sijena, koja je objavljena u sredu, Bajden zaostaje za Trampom za čak šest procentnih poena.

Prema izjavi anonimnog zvaničnika administracije, Bajden i Harisova su razgovarali nekoliko puta nakon debate, poslednji put u sredu u Beloj kući.

"Ne sumnjam da je ona sposobna da pobedi Trampa", izjavio je Rej Mekvajer, koji vodi kompaniju "Lezard" sa Volstrita, dodajući da je ona lider koji "razume važnost saradnje biznismena i vlade."

Ona je apsolutno plan B ukoliko Bajden odustane od kandidature, zaključio je Mekvajer.

image