Svet

Bajden pred "mračnim ultimatumom": Ne bi da ode, a ne može da dokaže da je sposoban za novi mandat

Zabrinutost oko toga da li "političar veteran" u 81. godini može uspešno da se nosi sa predsedničkom kampanjom i da izdrži još četiri godine u Ovalnom kabinetu ponovo je rasplamsala nakon što je Bajden imao neubedljiv nastup u televizijskoj debati sa republikanskim liderom Donaldom Trampom prošlog četvrtka
Bajden pred "mračnim ultimatumom": Ne bi da ode, a ne može da dokaže da je sposoban za novi mandatGetty © Alex Wong/

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov izborni štab moraju ili brzo da dokažu njegovu sposobnost da se kandiduje za reizbor 5. novembra ili da se suoče sa sve žešćim pritiscima da ga zamene drugim kandidatom, objavio je "Vašington post".

Zabrinutost oko toga da li "političar veteran" u 81. godini može uspešno da se nosi sa predsedničkom kampanjom i da izdrži još četiri godine u Ovalnom kabinetu ponovo je rasplamsala nakon što je Bajden imao neubedljiv nastup u televizijskoj debati sa republikanskim liderom Donaldom Trampom prošlog četvrtka.

Aktuelni predsednik je delovao slabašno i naizgled je izgubio tok misli u više navrata, dozvoljavajući njegovom rivalu da se istakne.

Uz jedno istraživanje koje pokazuje da 72 odsto registrovanih birača veruje da Bajden nije sposoban za funkciju, više američkih medija tvrdilo je poslednjih dana da neki demokratski poslanici, stratezi i donatori žele da se Bajden povuče iz trke.

U svom članku objavljenom u sredu, "Vašington post" je naveo da je Bajden, postupajući na osnovu "mračnog ultimatuma" koji su mu navodno postavili saborci demokrate, nedavno pozvao lidere Kongresa, dogovorio intervju za Ej-Bis-Si njuz u petak i najavio nekoliko događaja u kampanji za vikend.

Američki mediji pišu da se Bajdenov neuspeh da odagna sumnje u svoju fizičku i mentalnu oštrinu nakon prošlonedeljne debate doživljava kao "zaglušujuća tišina" unutar Demokratske stranke. Predsednik SAD navodno pokušava da nadoknadi izgubljeno vreme i da se što bolje predstavi u javnosti.

"Vašington post" je citirao visoke demokratske stratege koji su upozorili, međutim, da bi se ovi navodni napori mogli pokazati nedovoljnim i da je prekasno da se preokrene negativni trend u javnim i internim anketama.

Bajden je od prošlonedeljne debate više puta naglašavao da ne napušta trku. Navodno je dogovorio sastanak sa više od 20 demokratskih guvernera. Kako list navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, Bajdenova kampanja je dugo funkcionisala na pretpostavci da će dovoljan broj glasača glasati protiv Trampa, što je Bajdena podrazumevano učinilo njihovim kandidatom. Međutim, neki stratezi unutar Demokratske stranke navodno nisu sigurni da će biti tako.

"Bajdenovo davanje dve četvorominutne izjave i čitanje telepromptera na mitingu, kao ni prikupljanje sredstava neće biti dovoljno da povrati poljuljano poverenje među biračima, rekao je jedan izvor.

image