Svet

Francuska raspoređuje 30.000 policajaca zbog straha od nereda uoči izbora

Ministar unutrašnjih poslova Francuske je rekao da strahuje da bi na dan izbora 7. jula "ultralevica" ili "ultradesnica" mogle da izazovu "nered"
Francuska raspoređuje 30.000 policajaca zbog straha od nereda uoči izbora© Танјуг/AP Photo/Thibault Camus

U Francuskoj će u nedelju, u vreme održavanja drugog kruga parlamentarnih izbora, biti raspoređeno 30.000 policajaca i žandarma, od kojih 5.000 u Parizu, zbog opasnosti od nereda, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Darmanen je rekao da strahuje da bi na dan izbora 7. jula "ultralevica" ili "ultradesnica" mogle da izazovu "nered", preneo je "Figaro".

Raspoređivanje "izuzetno velikog broja" pripadnika policije treba da spreči te snage da "iskoriste rezultate (izbora) kako bi izazvali nered", rekao je Darmanen.

Darmanen, koji je i sam kandidat u drugom krugu izbora u izbornoj jedinici Turkoan, ponovio je da neće glasati ni za levičarsku Nepokorenu Francusku ni za desničarsko Nacionalno okupljanje, koje vodi posle prvog kruga glasanja.

Kako piše Rojters, drugi krug će u nedelju odrediti da li će Nacionalno okupljanje Marine Le Pen po prvi put obezbediti parlamentarnu većinu i formirati sledeću vladu u Francuskoj, drugoj po veličini evropskoj ekonomiji.

image