Svet

Erdogan: Izrael mora biti zaustavljen, pojačajte pritisak da se rat okonča

Turski predsednik je rekao da su ruševine pod kojima je stradalo više od 16.000 nevine dece su, u stvari, ruševine međunarodnog sistema koji je izgubio legitimitet
Erdogan: Izrael mora biti zaustavljen, pojačajte pritisak da se rat okončawww.globallookpress.com © Omar Ashtawy

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, govoreći na sastanku Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani, pozvao na pojačan pritisak na Izrael kako bi došlo do prekida vatre u Gazi.

"Ruševine pod kojima je stradalo više od 16.000 nevine dece su, u stvari, ruševine međunarodnog sistema koji je izgubio legitimitet. Izrael mora biti zaustavljen i primoran da pristane na trajni prekid vatre, a za to je neophodno da se poveća i da se ustali pritisak na izraelsko rukovodstvo", rekao je turski lider u svom govoru.

On je istakao da je Turska, koja je zbog delovanja terorističkih organizacija izgubila desetine hiljada svojih građana, zemlja koja "dobro poznaje i prepoznaje krvavo lice terorizma".

"Naše dugogodišnje iskustvo u borbi protiv terorizma pokazuje da je međunarodna saradnja neophodna za suprotstavljanje ovoj pretnji. Radimo, uprkos svim preprekama, na stvaranju efikasnog i sveobuhvatnog međunarodnog sistema koji obezbeđuje mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet", rekao je turski lider.

image