Svet

Mediji: Orban bi uskoro mogao posetiti Moskvu

Mađarski premijer bi se koliko već sutra možda mogao naći u ruskoj prestonici, prenose ukrajinski mediji
Mediji: Orban bi uskoro mogao posetiti Moskvu© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Premijer Mađarske Viktor Orban uskoro bi mogao posetiti Moskvu, rekao je novinar Sabolč Pani, a prenosi ukrajinski medij "Strana.ua" na Telegramu.

Prema njegovim rečima, Orban bi rusku prestonicu mogao posetiti koliko već sutra, a tamo će mu se, navodno, pridružiti i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, koji, pak, nije bio deo mađarske delegacije koja je prethodnih dana posetila Kijev.

Poslednji put, Orban se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sastao u oktobru i to u Pekingu, na forumu "Pojas i put", kada je ujedno bio i jedini političar Evropske unije koji je posetio ovaj događaj. 

Prethodnih dana on je posetio i Kijev, kada je Vladimiru Zelenskom predložio prekid vatre u nadi da će to dovesti do mirovnih pregovora sa Rusijom. To je ujedno bila i prva poseta Orbana Ukrajini tokom poslednjih 12 godina, a organizovana je u trenutku kada Mađarska, predvođena njegovom vladom, započinje šestomesečno predsedavanje u Savetu EU, u jeku ukrajinsko-ruskog sukoba i trenutku kada brojni zvaničnici sve više upozoravaju da je svet sve bliži globalnom sukobu.

image