Svet

Bela kuća: Bajden i Netanjahu razgovarali o sporazumu za prekid vatre i oslobađanju talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu preneo je Bajdenu da je Izrael posvećen okončanju rata u Pojasu Gaze "tek nakon što postigne sve svoje ciljeve"
Bela kuća: Bajden i Netanjahu razgovarali o sporazumu za prekid vatre i oslobađanju talacaGetty © stock photo/Travelpix Ltd

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom telefonskog razgovora razmotrili su napore da se finalizuje sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju talaca koje drže palestinski militanti, saopštila je Bela kuća.

Bajden i Netanjahu su takođe razgovarali o nedavnom odgovoru Hamasa, prenosi Rojters.

Oni su pozdravili dogovor da se održi sastanak 15. jula između američkih i izraelskih timova za nacionalnu bezbednost, navodi se u saopštenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu preneo je Bajdenu da je Izrael posvećen okončanju rata u Pojasu Gaze "tek nakon što postigne sve svoje ciljeve", kao i da će nastaviti indirektne pregovore sa Hamasom o oslobađanju talaca, saopštila je premijerova kancelarija.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Netanjahu razgovarali i o današnjoj odluci Izraela da pošalje pregovarački tim da učestvuje u indirektnim pregovorima sa Hamasom o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je "Tajms ov Izrael".

Netanjahu je čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti SAD, navodeći da bez Amerike nema slobode u svetu. Bajden je uzvratio da "bez Izraela nema sigurnosti za Jevreje u svetu", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će šef Mosada Dejvid Barnea uskoro otići na razgovore sa Hamasom, javio je Kanal 13. U međuvremenu, Netanjahu je danas sazvao sastanak kabineta za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarao o poziciji Izraela u indirektnim pregovorima, za koje se očekuje da počnu u narednim danima.

Netanjahu je ranije danas odobrio slanje pregovaračkog tima nakon što je razmotrio Hamasov odgovor na najnoviji predlog Izraela.

Hamas: Ne verujemo ni jednom, ni drugom

Portparol Hamasa u Libanu Ahmed Abdel Hadi izjavio je da ta palestinska militantna grupa ne veruje izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, ni američkoj administraciji i da smatra da oni, u stvari, ne žele prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Verujemo otporu, našem narodu i frontovima podrške", rekao je Abdel Hadi za libansku televiziju Al Majadin.

Abdel Hadi je naveo da se i u najnovijim Netanjahuovim izjavama primećuje kontradikcija, što, kako je rekao, potvrđuje da izraelski premijer nije ozbiljan u pogledu postizanja sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je "Tajms ov Izrael".

image