Svet

Ubedljiva pobeda laburista na izborima u Britaniji, Riši Sunak podneo ostavku

Sunak je takođe najavio da će se povući s pozicije lidera konzervativaca
Ubedljiva pobeda laburista na izborima u Britaniji, Riši Sunak podneo ostavku© Tanjug/AP Photo/Thomas Krych

Britanski premijer i lider konzervativaca Riši Sunak napustio je Dauning strit 10 i zvanično podneo ostavku kralju Čarlsu III, potvrđeno je iz Bakingemske palate, nakon što je jutros priznao poraz na parlamentarnim izborima i čestitao lideru laburista Kiru Starmeru na pobedi.

Sunak je takođe izjavio da će se povući s pozicije lidera konzervativaca, prenosi Rojters.

"Dao sam sve od sebe na ovom poslu. Ali poslali ste jasnu poruku, a vaša je jedina bitna presuda... Ovo je težak dan, ali ja napuštam ovaj posao počastvovan što sam bio premijer najbolje zemlje na svetu", rekao je Sunak po izlasku iz premijerske rezidencije.

Kralj Čarls je primio Kira Starmera u Bakingemskoj palati, gde mu je zvanično dodelio mandat za formiranje vlade. 

Prema izlaznim anketama, laburisti su na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji osvojili 412 mesta od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci. Partija premijera Rišija Sunaka osvojila je samo 131 mesto, preneo je Rojters.

Po objavljivanju preliminarnih rezultata, Sunak je rekao da je pozvao Kira Starmera da mu čestita na pobedi. Konzervativac je tom prilikom naglasio da će se vlast promeniti "uredno i mirno" i preuzeo je odgovornost za poraz na izborima, preneo je "Skaj njuz".

Starmer: Konačno skinut teret s leđa Britanaca

Starmer je po objavljivanju preliminarnih rezultata rekao da je pobedom njegove stranke "teret konačno skinut s pleća" britanskog naroda.

"U politici ništa nije unapred određeno. Pobede na izborima ne padaju sa neba - teško se dobijaju i za njih se teško bori", rekao je on, a prenosi "Skaj njuz".

Starmer je dodao da "neće biti lako" i pozvao Britance da se sete izborne pobede kada bude teže.

Zabeležen je veoma veliki odziv birača, a veruje se da bi izlaznost mogla biti jedna od najvećih u novijoj istoriji, prenosi "Independent".

Fon der Lajen, Mišel i Mecola čestitali Starmeru na pobedi

Vodeći evropski zvaničnici čestitali su danas lideru Laburističke stranke Kiru Starmeru pobedu na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji i poručili da se raduju budućoj saradnji.

"Čestitam Vam na pobedi na izborima. Radujem se što ću sarađivati sa Vama u konstruktivnom partnerstvu za rešavanje zajedničkih izazova i jačanje evropske bezbednosti", navela je na društvenoj mreži Iks predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je imenovana za drugi mandat na toj funkciji.

Starmeru je pobedu na izborima čestitala i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, uz poruku da je odnos između EU i Velike Britanije ukorenjen u zajedničkim vrednostima i dugogodišnjem prijateljstvu.

"Kao saveznici i partneri, naš zajednički interes je da nastavimo blisku saradnju", naglasila je Mecola.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel čestitao je Starmeru na "istorijskoj pobedi" na izborima u Velikoj Britaniji i naglasio da su EU i Velika Britanija ključni partneri, koji sarađuju u svim oblastima od zajedničkog interesa za njihove građane.

"Radujem se saradnji sa Vama i Vašom vladom u ovom novom ciklusu za Veliku Britaniju. Vidimo se uskoro na sastanku Evropske političke zajednice 18. jula u Velikoj Britaniji, gde ćemo razgovarati o zajedničkim izazovima, uključujući stabilnost, bezbednost, energiju i migracije", naveo je Mišel.

Faraž ulazi u parlament, Šaps, Mordant i Liz Tras izlaze

Desničarska Reformistička partija Velike Britanije Najdžela Faraža osvojila je četiri mesta u Donjem domu britanskog.

"Postoji ogromna praznina u desnom centru britanske politike i moj posao je da je popunim i to je upravo ono što ću uraditi", rekao je Faraž nakon što su objavljeni rezultati jučerašnjih izbora.

Republikanski kandidat za predstojeće predsedničke izbore u SAD Donald Tramp čestitao je Faražu na uspehu, ali u svojoj poruci na društvenoj mreži "Istina" nije pominjao budućeg premijera Velike Britanije Kira Starmera.

"Čestitke Najdželu Faražu na njegovom velikom osvajanju parlamentarnog mesta u okviru izbornog uspeha", napisao je Tramp. 

Naglasio je da planira da izgradi nacionalni pokret u narednih nekoliko godina, kako bi 2029. mogao da izazove laburiste.

Ministar odbrane Grant Šaps i Peni Mordant, predsednica donjeg doma parlamenta, izgubili su svoja mesta u parlamentu.

Bivša konzervativna premijerka Liz Tras takođe je izgubila mesto u parlamentu, gde će je zameniti laburista Teri Džermi.

image