Svet

Bajden "teši" demokrate: Voleo bi da više spava a manje da radi

Američki predsednik Džozef Bajden je na sastanku sa ključnim guvernerima iz redova demokrata svoj katastrofalni nastup na TV debati s Donaldom Trampom pokušao da opravda umorom usled previše obaveza
Bajden "teši" demokrate: Voleo bi da više spava a manje da radiGetty © Kevin Dietsch/Getty Images

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je na skupu demokratskih guvernera da treba više da spava i da radi manje, objavio je "Njujork tajms", pozivajući se na dva izvora koji su direktno upoznati sa njegovim komentarima.

Događaj je bio organizovan sa namerom da se ključne ličnosti unutar demokratske stranke uvere da je 81-godišnji predsednik još uvek sposoban za svoj posao.

Tokom sastanka sa više od 20 demokratskih guvernera, predsednik je u više navrata izjavio da neće biti izbačen iz trke i da je "u njoj kako bi pobedio", prema izveštajima više medija.

Bajden je priznao da bi voleo da spava više i da radi manje, i da bi trebalo da se suzdrži od zakazivanja bilo kakvih obaveza posle 20 časova, navodi se u izveštaju "Njujork tajmsa". Kada su ga pitali za njegovo fizičko stanje, Bajden se pozvao na nedavni lekarski pregled, navodi u odvojenom izveštaju "Politiko".

On je na sastanku sa demokratskim guvernerima svoj katastrofalni nastup tokom TV debate sa svojim republikanskim protivnikom Donaldom Trampom pokušao da opravda gustim rasporedom uoči debate.

Bajden je ponovio da ne namerava da povuče kandidaturu na proslavi Dana nezavisnosti SAD u Beloj kući.

Na prijemu je jedna osoba iz publike doviknula aktuelnom predsedniku SAD: "Nastavite da se borite! Potrebni ste nam!", na šta je Bajden odgovorio: "Možete računati na mene. Nemam nameru da odem", ponavljajući svoje obećanje da će ostati u trci za novi mandat, uprkos sve glasnijim pozivima da se povuče, prenosi AP.

Usled debate Donaldom Trampom, tokom koje je aktuelni predsednik u više navrata zamuckivao, gubio tok misli i delovao vidno zbunjeno pored očito visprenog Trampa, više demokrata je poručilo, kako javno, tako indirektno putem medija, da bi Bajden trebalo da povuče svoju kandidaturu, dok su isto učinili i mnogi prodemokratski mediji. 

Visoki partijski zvaničnik iz redova demokrata je za "Blumberg" ranije ove nedelje otkrio da desetine američkih demokratskih kongresmena razmatraju da potpišu pismo kojim se zahteva da se aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden povuče iz trke.

Bajden je demantovao izveštaje u kojima se tvrdilo da je navodno ljudima u svom najbližem okruženju rekao da namerava da povuče kandidaturu.

"Dozvolite mi da kažem ovo što jasnije mogu: kandidujem se, niko me ne tera. Ne odlazim. U ovoj trci sam do kraja i pobedićemo", poručio je tom prilikom predsednik, a preneo AP.

image