Svet

Danas drugi krug izbora u Iranu

Biračka mesta se otvaraju u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 18 časova, ali se izbori u Iranu obično produžavaju do ponoći
Danas drugi krug izbora u Iranu© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Građani Irana danas će glasati u drugom krugu predsedničkih izbora, nakon što više od 60 odsto birača nije izašlo na glasanje u prvom krugu izbora održanom 28. juna.

Iranski glasači danas će birati naslednika pokojnog predsednika Ebrahima Raisija, koji je u maju poginuo u helikopterskoj nesreći, a u drugi krug prošli su reformistički kandidat Masud Pezeškijan i bivši pregovarač u sferi nuklearne tehnologije Said Džalili.

Biračka mesta se otvaraju u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 18 časova, ali se izbori u Iranu obično produžavaju do ponoći, navodi Rojters.

Konačan rezultat drugog kruga izbora biće objavljen u subotu, iako bi prvobitni rezultati mogli biti poznati ranije.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei priznao je da je izlaznost u prvom krugu manja nego što je bilo očekivano, ali je istakao da je pogrešno pretpostaviti da se oni koji su bili uzdržani u prvom krugu protive islamskoj vladavini.

Izbori u Iranu održavaju se u trenutku eskalacije regionalnih tenzija zbog rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i sukoba Izraela i libanskog Hezbolaha, kao i pojačanog pritiska Zapada na Iran zbog nuklearnog programa Teherana.

image