Svet

Generalštab Oružanih snaga Belorusije upozorava: Kijev sprema provokaciju na granici?

Prisustvo ukrajinskih specijalnih snaga moglo bi da ukazuje na to da se Kijev sprema za ubacivanje diverzanata na teritoriju Belorusije, rekao je Vladimir Kuprijanjuk, zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Belorusije
Generalštab Oružanih snaga Belorusije upozorava: Kijev sprema provokaciju na granici?Getty © Ed Ram/Getty Images

Generalštab Oružanih snaga Belorusije izrazio je zabrinutost zbog mogućih ukrajinskih provokacija na granici dveju zemalja.

Prisustvo ukrajinskih specijalaca u blizini granice moglo bi da ukazuje na pripreme za ubacivanje grupa diverzanata na teritoriju Belorusije, upozorio je Generalštab, prenose RIA Novosti.

"Može se tvrditi da prisustvo (ukrajinskih) specijalnih jedinica u neposrednoj blizini naše granice nije ništa drugo nego jedna od faza napredne pripreme za moguće ubacivanje diverzantskih grupa na našu teritoriju. Mi shvatamo prisustvo artiljerije i oklopnih vozila kao moguće komponente borbene podrške njihovim akcijama", rekao je Vladimir Kuprijanjuk, zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Belorusije u Minsku.

On je istakao i da se u ukrajinskim prigraničnim regionima, osim specijalaca, takođe, nalaze plaćenici, i različiti dobrovoljački odredi. 

"Na osnovu trenutne situacije, i tendencije za njen dalji razvoj i, uzimajući u obzir različite izjave zapadnih političara, rukovodstvo Ministarstva odbrane mora da preduzme adekvatne mere kao odgovor. Nema sumnje da ćemo zajedno sa saveznicima odreagovati na bilo kakve pokušaje provokacija", poručio je Kuprijanjuk. 

Generalštab Belorusije je naveo da će Minsk zbog predostrožnosti ojačati svoju južnu granicu sa Ukrajinom i odgovoriti na sve moguće pokušaje provokacije.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko prethodno je upozorio Kijev da se "ne igra vatrom".

"To je veoma opasno. Želim da to čuje ukrajinsko rukovodstvo", poručio je Lukašenko.

On je istakao da Zapad ne namerava da napusti Ukrajinu, potrebna mu je eskalacija kako bi uveo NATO trupe, pošto plaćenici ne uspevaju da se izbore sa situacijom.

Usled rastućih tenzija na južnoj granici, šef kabineta predsednika Belorusije Dmitrij Krutoj rekao je da je njegova zemlja spreman da odgovori na bilo kakav razvoj događaja.

"Imamo odgovor za svaki mogući scenario, tako da ne bismo želeli da ukrajinska strana započne neku vrstu provokacija koje su apsolutno nepotrebne i koje bi testirale našu otpornost", rekao je Krutoj.

image