Svet

Borelju smeta Orban u Rusiji: Može da priča samo u ime Budimpešte

Isključeni su svi zvanični kontakti između Unije i predsednika Rusije Vladimira Putina, a da samim tim Orban ne predstavlja EU ni u kom obliku, saopštila je pres-služba Evropske unije
Borelju smeta Orban u Rusiji: Može da priča samo u ime Budimpešte© Thierry Monasse/Getty Images

Mađarski premijer Viktor Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu, a njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao bi se isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je naveo da su, zbog stava EU o ratu u Ukrajini, isključeni zvanični kontakti između Unije i predsednika Rusije Vladimira Putina, a da samim tim Orban ne predstavlja EU ni u kom obliku, saopštila je pres-služba Evropske unije.

U saopštenju podsećaju da je predsednik Rusije Vladimir Putin optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda i da je raspisan nalog za njegovo hapšenje u vezi sa prinudnom deportacijom dece iz Ukrajine u Rusiju.

Orban je danas u intervjuu za Radio Košut rekao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da Budimpešta želi da napravi korake ka miru.

On je istakao da je njegov zadatak da pokaže koliko je daleko svaka strana spremna da ide, nakon čega lideri zemalja EU mogu da donesu odluku o narednim koracima kada se radi o Ukrajini.

Orban je 2. jula posetio Kijev, gde se sastao sa Zelenskim i predložio privremeni prekid vatre kako bi pripremio pregovore sa Rusijom. S tim u vezi, u evropskim medijima pojavile su se spekulacije da bi on mogao da poseti Moskvu 5. jula.

Odmah nakon ovoga, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je u Briselu da EU nije dala Mađarskoj mandat da pregovara sa Ukrajinom i Rusijom. Pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov je ranije, komentarišući medijske navode o mogućoj poseti Orbana Rusiji, odbio da potvrdi ili demantuje ovu pretpostavku.

Poslednji put, Orban se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sastao u oktobru i to u Pekingu, na forumu "Pojas i put", kada je ujedno bio i jedini političar Evropske unije koji je posetio ovaj događaj. 

image