Koliki su gubici Oružanih snaga Ukrajine u vojnoj tehnici od početka godine (GRAFIKA)

Od 397 oklopnih vozila ukrajinska vojska čije je uništavanje/onesposobljavanje zabeleženo u proteklih šest meseci, 132 su osnovni borbeni tenkovi, 108 borbena vozila pešadije, 81 oklopni transporteri, 63 oklopni automobili, a 13 inžinjerijska vozila različite namene

Od početka 2024. godine Oružane snage Ruske Federacije se nalaze u gotovo neprekidnoj ofanzivi na svim delovima fronta u zoni SVO, dok se, sa druge strane, ukrajinska vojska suočila sa značajnim gubicima u naoružanju i vojnoj opremi. 

Tako su od u proteklih šest meseci, između ostalog, uništavani i onesposobljavani različiti sovjetski, ali i neki od najsavremenijih sistema zapadne proizvodnje – od tenkova M1A1SA "abrams" i "leopard 2", preko višecevnih lansera "HIMARS", sve do sistema PVO "patriot" i NASAMS.

Značajan deo ovih gubitaka zabeležen je, a samim tim i potvrđen video-snimcima i fotografijama dobijenih sa fronta, što od Ministarstva odbrane Ruske Federacije, što od pojedinačnih jedinica ruske vojske. 

Upravo na osnovu dostupnog foto i video-materijala napravljena je grafika, stoga je važno naglasiti da iznete brojke predstavljaju isključivo zabeležene gubitke, za koje postoje dokazi objavljeni na sajtu "Lost armor", koji od početka SVO beleži gubitke neprijateljske vojske.

Uz podatke sa pomenutog sajta, uračunato je i još nekoliko gubitaka – konkretno HIMARS-a i "patriota", za koje postoje snimci na osnovu kojih se nedvosmisleno može utvrditi da je reč upravo o tim sistemima, a koji iz nepoznatih razloga nisu objavljeni na "Lost armoru".

Stoga prikazane brojke treba uzeti sa rezervom i imati u vidu da su stvarni gubici ukrajinske vojske daleko veći od onoga što je zabeleženo video-snimcima i fotografijama.

Šta je sve ukrajinska vojska izgubila od početka godine

Od 397 oklopnih vozila ukrajinska vojska čije je uništavanje/onesposobljavanje zabeleženo u proteklih šest meseci, 132 su osnovni borbeni tenkovi, 108 borbena vozila pešadije, 81 oklopni transporteri, 63 oklopni automobili, a 13 inžinjerijska vozila različite namene.

Među tenkovima najviše je sovjetskih T-64 i T-72, kao i manji broj T-80, dok je što se tiče zapadnih prisutno sedam "leoparda 2a4" i 11 M1A1SA "abrams". Pored oko 400 oklopnjaka, ukrajinske snage su u označenom periodu izgubile i 43 neoklopljena vozila – raznih automobila, džipova, kamiona, pikapova i kamioneta koji se koriste za transport, snabdevanje i lansiranje dronova.

Kada je u pitanju artiljerija, od 122 izgubljena oruđa najviše je samohodnih haubica – 82, potom višecevnih raketnih lansera – 27 i na kraju vučnih haubica, topova i top-haubica – 13.

Što se samohodnih haubica tiče, po broju uništenih/onesposobljenih ističu se sovjetska 2S1 "gvozdika" (17 komada) u kalibru 122 mm i M109 "paladin" kalibra 155 mm američke proizvodnje, dok je od višecevnih raketnih lansera, najviše uništeno BM-21 "grad" (14), a na drugom mestu se nalazi američki M142 HIMARS (6).

U domenu PVO, najveći udeo zabeleženih gubitaka ukrajinske vojske čine lansirna vozila 9A35 sistema "strela 10" (7), zatim lansirna vozila 5P85S sistema S-300 (7), a tu su i dva lansera sistema NASAMS 2 i tri lansera M901 sistema "patriot".

Pored toga, zabeleženo je uništavanje 22 radara – među kojima RPN 30N6, P-18, AN/TPKu-36 i drugi, kao i šest sistema za elektronsko ratovanje – tri "plastun rp-3000", dve "note" i jedan "koljčuga-m".

Među pet aviona ukrajinske vojske, čije je uništavanje zabeleženo od početka godine, nalazi se tri višenamenska borbena aviona Su-27 i jedan MiG-29, kao i jedan jurišni avion Su-25. Od ukupno 8 helikoptera za koje postoji video potvrda, četiri su jurišni Mi-24, dva su transportni Mi-17V5 i dva su takođe transportni Mi-8.

Kod vazduhoplovne komponente je važno istaći dve stvari. Prva je da su zabeleženi isključivo gubici letelica koje su bile stacionirane u vazduhoplovnim bazama, te da tačan broj aviona koje su pogodile, odnosno oborile posade sistema PVO i borbenih aviona ruske vojske nije poznat. 

Druga je da u broj aviona nije uračunato sedam uništenih i oštećenih aviona Su-27 koji su pre nekoliko dana pogođeni na vojnom aerodromu u Mirgorodu, budući da je snimak dejstva po njima objavljen tek drugog jula. Ista je situacija i sa jednim MiG-29 koji je uništen 4. jula u Dnjepropetrovskoj oblasti.