Svet

Sada je zvanično: Kir Starmer premijer Velike Britanije

Kralj Čarls je lideru laburista zvanično dodelio mandat za formiranje vlade nakon ubedljive pobede na parlamentarnim izborima
Sada je zvanično: Kir Starmer premijer Velike Britanije© Tanjug/Yui Mok, Pool Photo via AP

Lider laburista Kir Starmer zvanično je postao novi premijer Velike Britanije, nakon što ga je u Bakingemskoj palati primio kralj Čarls Treći i zvanično mu dodelio mandat za formiranje vlade.

Starmer je stigao u Dauning strit, gde drži prvi govor kao premijer Velike Britanije, javlja "Gardijan".

Novi britanski premijer je rekao da se nedostatak poverenja Britanaca u političare može izlečiti samo delima a ne rečima. 

"Bilo da ste glasali za laburiste ili ne, moja vlada će vam služiti. Politika može biti upotrebljena za dobro. Mi ćemo to pokazati. Promenili smo Laburističku partiju, vratili je u službu (narodu) i tako ćemo vladati. Zemlja na prvom, a partija na drugom mestu", rekao je Starmer u svom obraćanju.

On je napomenuo da je došlo vreme za promene u zemlji, ali da ona ne može da se dogodi preko noći.

"Biće potrebno vreme, ali rad na promenama će početi odmah", poručio je Starmer.
On je istakao da će njegova vlada biti posvećena "mirnoj i strpljivoj obnovi" koja će biti potkrepljena poštovanjem i poniznošću.

Očekuje se da će kasnije popodne biti objavljeni detalji o Starmerovom kabinetu. 

Prethodno je kralja Čarlsa posetio bivši premijer Riši Sunak zarad zvaničnog podnošenja ostavke. Sunak je takođe najavio da će istupiti s funkcije lidera konzervativaca.

Prema izlaznim anketama, laburisti su na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji osvojili 412 mesta od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci. Partija premijera Rišija Sunaka osvojila je samo 131 mesto.

Starmer je po objavljivanju preliminarnih rezultata rekao da je pobedom njegove stranke "teret konačno skinut s pleća" britanskog naroda.

"U politici ništa nije unapred određeno. Pobede na izborima ne padaju sa neba - teško se dobijaju i za njih se teško bori", rekao je on, a prenosi "Skaj njuz".

image