Svet

Turska postaje novi centar za proizvodnju kineskih EV: "BID" gradi fabriku vrednu milijardu dolara

Nova fabrika omogućiće kineskom gigantu lakši prodor na evropsko tržište, ali i pristup tržištu u Turskoj koja ima skoro 90 miliona stanovnika
Turska postaje novi centar za proizvodnju kineskih EV: "BID" gradi fabriku vrednu milijardu dolaraGetty © Leon Neal/Getty Images

Ankara će uskoro predstaviti sporazum sa kineskim proizvođačem električnih automobila "BID" za izgradnju fabrike vredne milijardu dolara na zapadu Turske, rekli su turski zvaničnici.

Očekuje se da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objaviti sporazum u ponedeljak tokom ceremonije u provinciji Manisa, gde će biti izgrađena fabrika, rekli su anonimni zvaničnici za "Blumberg".

"BID", najprodavaniji kineski brend električnih vozila, i tursko predsedništvo odbili su da odgovore na zahtev američke agencije za komentar.

Nova fabrika bi mogla da omogući kineskom proizvođaču lakši pristup Evropskoj uniji, sa kojom Turska ima sporazum o carinskoj uniji. Ove nedelje, EU je povećala carine na uvoz kineskih električnih vozila na čak 48 odsto u pojedinim slučajevima.

"BID" će tako dobiti pristup i turskom tržištu, gde su prošle godine električna vozila činila 7,5 odsto od ukupnog broja prodatih automobila. 

Ankara je u petak smanjila carine koje su nedavno uvedene na uvoz kineskih motornih vozila zarad podsticanja investicija.

Do smanjenja je došlo nakon razgovora Erdogana i kineskog predsednika Si Đinpinga u četvrtak tokom sastanka Šangajske organizacije za saradnju u Astani.

image