Svet

Ko su novi ministri u novoj britanskoj vladi: Bliske veze sa SAD, lojalnost Ukrajini

U biografiji novog šefa diplomatije stoji i da je prijatelj s Barakom Obamom, dok ministar odbrane podržava britansku rešenost da se nađe Kijevu
Ko su novi ministri u novoj britanskoj vladi: Bliske veze sa SAD, lojalnost UkrajiniGetty © Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Lider laburista Kir Starmer zvanično je postao novi premijer Velike Britanije, nakon što ga je u Bakingemskoj palati primio kralj Čarls Treći i dodelio mu mandat za formiranje vlade, što je on potom i učinio.

Starmer je mesto šefa diplomatije poverio Dejvidu Lamiju, ministru u kabinetima Tonija Blera Gordona Brauna, preneo je "Miror".

Lami, čiji su roditelji došli u Veliku Britaniju iz Gvajane, odrastao je u Totenhemu, u severnom delu Londona, a zatim je postao advokat, posle studija na Pravnom fakultetu na Harvardu.

Sprijateljio se s Barakom Obamom i ima bliske veze s demokratama u SAD.

Lami će morati da se pozabavi pitanjima poput rata u Ukrajini i sukoba u Gazi, od kojih je ovo drugo u velikoj meri uticalo na pojedine rezultate izbora u Britaniji, preneo je "Politiko".

Novi šef britanske diplomatije rekao je da želi da nastavi sa "sigurnosnom" agendom što podrazumeva balansiranje spoljnopolitičkih ciljeva sa ekonomskom bezbednošću.

Slične ambicije ima i kada je reč o odnosima Britanije sa EU – planira pregovore o bezbednosnom sporazumu sa evropskim blokom koji pokriva oblasti poput klimatske bezbednosti i otpornosti lanca snabdevanja.

Ministar odbrane biće Džon Hili, jedan od vodećih laburista i poslanik od 1997. godine. Služio je u vladama Tonija Blera i Gordona Brauna, kao i u kabinetima u senci Eda Milibanda i Džeremija Korbina, pre nego što je pre četiri godine postao ministar za odbranu u senci Kira Starmera.

Kritikovao je plan vlade torijevaca da smanje obim vojske na 72.500 do 2025. godine i dosledno je glasao za zamenu nuklearnog programa Trident novim sistemom nuklearnog oružja.

Ranije ove godine izjavio je da i ako dođe do promena u vladi neće biti promene u rešenosti Britanije da stane uz Ukrajinu, da se suprotstavi ruskoj "agresiji" i da goni Putina zbog njegovih "ratnih zločina".

Rejčel Rivs pripalo je ministarstvo finansija, koje će prvi put u istoriji, posle 800 godina, voditi žena.

Rivs je rekla da je "istorijska odgovornost" biti prva žena koja je imenovana za ministra finansija i istakla da je to poruka svim devojkama i mladim ženama da ne treba da postoje ograničenja u njihovim ambicijama.

Ona je razvila reputaciju nemilosrdne discipline u trošenju novca nakon što je poslednjih nekoliko godina provela vraćajući poverenje u laburiste kada je reč o ekonomiji.

Kćerka dvoje nastavnika, Rivs je odrasla u južnom delu Londona sa svojom sestrom poslanicom Eli Rivs i bila je strastveni šahista. Radila je kao analitičar u Banci Engleske pre nego što je postala poslanica za Lids Vest 2010.

Nova ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper, koja je prvi put izabrana u timu Tonija Blera 1997, jedna je od najiskusnijih članica novog Starmerovog kabineta. Bila je ministar u kabinetu u senci Eda Milibanda, a udata je za bivšeg kancelara u senci laburista Eda Bolsa.

U novoj vladi naći će se i Anđela Rajner, ministarka za poboljšanje socioekonomskih prilika, stambena pitanja i zajednice. Odrasla na imanju u Stokportu, u Mančesteru, postala je samohrana majka sa 16 godina. Prema njenim rečima, laburistička vlada promenila joj je život kroz program "Siguran početak". Tako je postala negovateljica i sindikalna predstavnica, pre nego što je izabrana za poslanika za grad Ešton ander Lajn 2015. Služila je pod Džeremijem Korbinom, a članstvo ju je izabralo za zamenika lidera 2020. godine.

image