Svet

Okršaj na Iksu: Orban odgovorio Borelju

"Ako želimo da okončamo rat, potreban nam je politički, a ne birokratski pristup", poručio je premijer Mađarske šefu evropske diplomatije
Okršaj na Iksu: Orban odgovorio Borelju© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

"Briselske birokratske besmislice" – tako je reagovao Viktor Orban na reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja povodom posete premijera Mađarske Moskvi.

Borelj je prethodno objavio da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu, te da je njegov boravak u ruskoj prestonici isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije, ali i podsetio da su zbog stava EU o ratu u Ukrajini isključeni zvanični kontakti između Unije i predsednika Rusije Vladimira Putina.

"To je upravo briselska birokratska besmislica koja nije dala rezultate u pronalaženju mira u ratu Rusije i Ukrajine. Ako želimo da okončamo rat, potreban nam je politički, a ne birokratski pristup", poručio je Orban na Iksu.

Orban je boravio u glavnom gradu RF gde se sastao s Putinom. Glavna tema gotovo tročasovnog razgovora dvojice lidera ticala se ukrajinske krize i njenog rešenja.

Putin je istakao da je Orban doputovao u posetu ne samo kao partner iz Budimpešte već i kao čovek koji je na čelu države koja sada predsedava Savetu EU.

Predsednik Rusije ponovio je da je Moskva spremna za dijalog i podsetio na glavne uslove ruske strane za mir, dok je mađarski premijer poručio da se stavovi Ukrajine i Rusije jako razlikuju, ali i da je Evropi potreban mir.

Orban je prethodno boravio u Kijevu, gde je Vladimiru Zelenskom izneo predlog o prekidu vatre kao uslovu za što brže mirovne pregovore, ali je njegova inicijativa odbijena.

image