Svet

SAD odložile vežbe sa Gruzijom "Plemeniti partner"

Odluka je doneta zbog lažnih optužbi gruzijske vlade protiv SAD i drugih zapadnih entiteta, ali i dva pokušaja državnog udara protiv vladajuće partije, saopštilo je američko ministarstvo odbrane
SAD odložile vežbe sa Gruzijom "Plemeniti partner"Getty © Photo by Alex Shlamov/Anadolu Agency/Getty Images

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su pokrenule sveobuhvatnu reviziju bilateralnih odnosa s Gruzijom, saopštilo je Ministarstvo odbrane i dodalo da će u sklopu revizije na neodređeno vreme odložiti vežbe "Plemeniti partner" u Gruziji koja je trebalo da se održi od 25. jula do 6. avgusta.

Vlada SAD je 30. maja započela punu reviziju bilateralne saradnje s Gruzijom, stoji u saopštenju.

"Odluka da se vežba 'Plemeniti partner' odloži doneta je zbog lažnih optužbi gruzijske vlade protiv SAD i drugih zapadnih entiteta, da bi se izvršio pritisak na Gruziju da otvori drugi front protiv Rusije kako bi se ublažio pritisak na Ukrajinu i zbog učešća u dva pokušaja državnog udara protiv vladajuće partije", navelo je američko ministarstvo odbrane.

Zbog toga, dodaje se, vlada SAD je utvrdila da je ovo neprikladno vreme za održavanje vojne vežbe velikih razmera u Gruziji.

U saopštenju se dodaje da će SAD nastaviti da sarađuju s gruzijskim odbrambenim snagama uz želju da nastave da jačaju sposobnost Gruzije da zaštiti svoj suverenitet i održi svoj teritorijalni integritet.

"Nismo olako doneli ovu odluku i veoma vodimo računa o velikoj vrednosti koju naši saveznici i partneri pridaju vežbama kao što je 'Plemeniti partner'", navelo je Ministarstvo odbrane SAD.

SAD se raduju budućim prilikama za saradnju sa saveznicima i partnerima, uključujući i vežbama "Agilan duh" 2025. godine.

Početkom juna, američki Stejt department uveo je vizne sankcije protiv gruzijskih zvaničnika i političara odgovornih za antizapadnu retoriku i nasilno rasturanje protesta protiv zakona o stranim agentima, ali njihova imena nisu objavljena.

image