Kratka istorija (ne)pobrojanih Bajdenovih gafova: "Upozorenja je bilo mnogo"

Američki predsednik je već godinama opsednut pričanjem o "Putinovom ratu u Iraku", a čak i mediji koji su mu do sada bili bezuslovno naklonjeni spekulišu da je Bela kuća aktivno (ne tako dobro) skrivala od javnosti Bajdenovo pravo mentalno stanje

"Ja sam mašina za gafove", priznao je predsednik SAD u decembru 2018. godine, a njegove kognitivne (ne)sposobnosti mogle su da se uoče i mnogo pre katastrofalne predsedničke debate protiv republikanskog kandidata i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Mnogi mediji, uključujući i one koji su mu do nedavno bili bezrezervno naklonjeni, nakon prošlomesečnog debakla u debati počeli su da spekulišu da je Bela kuća aktivno skrivala od javnosti i novinara predsednikovo stanje.

Bajden je, naime, održao manje konferencija za medije od bilo kog prethodnika još od Ronalda Regana, prenosi britanski "Gardijan", dodajući da se Bajdenov tim žestoko obrušavao na sve novinare koji bi se usudili da postave pitanje da li je najstariji predsednik u američkoj istoriji – koji sada ima 81 godinu – još uvek sposoban da radi taj posao.

"Novinari su takođe želeli da izbegnu optužbe za ejdžizam, ili optužbe da su doprineli Trampovoj eventualnoj pobedi", piše britanski list. 

Uprkos kompleksnoj "zaveri" Bajdenove administracije i američkih medija, gafova zabeleženih na kamerama, društvenim mrežama i prenosima uživo bilo je nebrojeno mnogo. 

U retrospektivi, posmatrajući samo neke od Bajdenovih skorijih ispada, nije jasno kako američka javnost nije ranije uočila znakove upozorenja, odnosno "sabrala dva i dva". 

1. mart 2022: U svom obraćanju Kongresu o stanju nacije Bajden je umesto "ukrajinski" rekao "iranski", "Amerika" misleći na "Delaver" i "profit" kada je mislio na "cene".

26. mart 2022: Bajden se nije pridržavao pažljivo osmišljenog govora u Varšavi, u kome je improvizovano poručio da predsednik Rusije Vladimir Putin "za ime Boga ne može da ostane na vlasti", zbog čega su pomoćnici iz Bele kuće morali da intervenišu. 

18. jun 2022: Bajden je pao sa bicikla u blizini svoje kuće na plaži u Delaveru, nekoliko trenutaka nakon što je pozdravio novinare mahanjem i veselim "Dobro jutro!". Upitan šta je uzrokovalo pad, Bajden je odgovorio da su krivi "kavezi za prste (pedale) na njegovom biciklu".

28. septembar 2022: Američki predsednik je potražio Džeki Valorski, kongresmenku Indijane koja je preminula u saobraćajnoj nesreći prethodnog meseca, tokom konferencije. Bajden je zahvalio drugim organizatorima konferencije, a zatim je upitao: "Džeki jesi li ovde? Gde je Džeki?" Kasnije je zbog tog "gafa" uputio izvinjenje. 

7. oktobar 2022: Bajden je počeo obraćanje na ekonomskom forumu u Merilendu, rekavši: "Dozvolite mi da počnem sa dve reči: 'Mejd in Amerika'".

1. novembar 2022: Na predizbornom skupu u Halendejl Biču na Floridi, Bajden je za inflaciju okrivio "rat u Iraku", misleći na Ukrajinu. Ispravljajući se, napravio je još jednu grešku: "Mislim na Irak jer je tamo umro moj sin" – u stvari, Bo Bajden se vratio kući 2009. i preminuo od raka mozga u SAD 2015. godine.

12. april 2023: Tokom posete Irskoj, Bajden je ragbi tim Novog Zelanda "Ol bleks" nazvao "Blek end tens", što je ime britanskih regruta (uglavnom vojnika iz Prvog svetskog rata), koji su gušili revoluciju u Irskoj 1920-ih.

21. maj 2023: Na konferenciji G7 u Japanu, Bajden je rekao da je izmislio ime predsednika Južne Koreje, navodeći da je "dugo razgovarao sa Lunom" umesto Jon Suk Jeolom.

1. jun 2023: Bajden se niotkuda spotakao i pao preko male crne vreće peska na bini, na dodeli diploma Vazdušne akademije SAD u Kolorado Springsu.

8. jun 2023: Bajden je nazvao britanskog premijera Rišija Sunaka "predsednikom", a onda mu poručio "Upravo sam te unapredio".

16. jun 2023: Na govoru o bezbednosti oružja u Konektikatu, Bajden je završio izlaganje zbunjujućim frazom: "Bože čuvaj kraljicu, čoveče."

27. jun 2023: Govoreći o podršci NATO-a Ukrajini, Bajden je komentarisao "ruske napade na Irak". Premijera Indije Narendru Modija opisao je kao vođu "male zemlje koja je sada najveća na svetu, Kine".

28. jun 2023: Bajden je rekao novinarima u Beloj kući da Putin "očigledno gubi rat u Iraku".

10. septembar 2023: Bajden je brbljao usred rečenice u Hanoju kada je Karin Žan Pjer, sekretar za štampu Bele kuće, intervenisala i rekla novinarima: "Hvala svima, ovim se završava konferencija za štampu." Nekoliko trenutaka ranije, predsednik je rekao: "Ne znam za vas, ali ja idem u krevet."

11. septembar 2023: Tokom govora povodom godišnjice terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, Bajden je rekao američkim trupama na Aljasci da se seća da je "sutradan stajao tamo." Bajden, tada senator, zapravo nije posetio lokaciju sve do devet dana nakon katastrofe.

26. septembar 2023: Bajden je nakratko izgubio oslonac dok je hodao niz stepenice aviona nakon sletanja u Mičigen. "Akios" je tada objavio da je, kako bi izbegao takve incidente, Bajden počeo da koristi kraće stepenište, češće je nosio patike i sa fizioterapeutom vežbao ravnotežu.

22. januar 2024: Na sastanku u Beloj kući o reproduktivnom zdravlju, Bajden je skrenuo pažnju publike na sekretara za zdravstvo, Ksavijera Beseru, zapravo pokazujući na sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa.

4. februar 2024: Bajden je u Las Vegasu rekao: "Seo sam i rekao mu – 'Amerika se vratila.' I Miteran iz Nemačke – mislim, iz Francuske me je pogledao…" Hteo je da kaže predsednik Francuske Emanuel Makron.

8. februar 2024: Specijalni advokat Robert Hur utvrdio je da se Bajden neće suočiti sa krivičnim prijavama zbog rukovanja visoko poverljivim dokumentima, ali je naveo da bi se predsednik "verovatno predstavio poroti kao stariji čovek sa slabim pamćenjem". Odgovarajući na Hurov izveštaj, Bajden je pomešao predsednike Egipta i Meksika.

11. februar 2024: Bajden je propustio intervju u emisiji Superbola pre utakmice, relativno novoj predsedničkoj tradiciji koja lideru države omogućava da se obrati desetini miliona ljudi.

13. jun 2024: Bajden se "zamrznuo" tokom muzičkog nastupa u Beloj kući.

27. jun 2024: Bajden je doživeo fijasko u debati sa Trampom, gubio tok misli i nije uspevao da dovrši rečenice. Kasnije je okrivio prehladu i "džetlag". 

5. jul 2024: Predsednik Amerike je rekao da će uprkos pozivima da se povuče ostati u trci i "pobediti Trampa 2020. godine".