Svet

Viktor Orban objavio snimak nakon posete Rusiji: "Mirovna misija. Druga stanica – Moskva" (VIDEO)

Mađarska veruje da se rešenje u Ukrajini može postići samo dijalogom, Rusija se zalaže za potpuni i konačni završetak sukoba, ali Zapadu smeta "smanjenje napetosti u odnosima sa Moskvom"

Jedini evropski lider koji pokušava da zaustavi potpuno uništenje Ukrajine, mađarski premijer Viktor Orban, objavio je snimak nakon posete ruskoj prestonici uz opis: "Mirovna misija. Druga stanica – Moskva".

"Ne možete da uspostavite mir u Ukrajini dok sedite u udobnoj stolici u Briselu. Čak i ako rotirajuće predsedništvo EU nema mandat da pregovara u ime EU, ne možemo da sedimo i čekamo da se rat nekim čudom završi", napisao je mađarski premijer Viktor Orban na Iksu i uputio se u Moskvu.

Orban se juče sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i to samo tri dana od njegove posete Kijevu i pet dana otkako Mađarska predsedava Savetom Evropske unije.

Prema njegovim rečima, stavovi Rusije i Ukrajine se razilaze, ali Mađarska namerava da nastavi sa naporima na uspostavljanju rešenja.

Predsednik Rusije je rekao da su razgovori sa Orbanom bili veoma sadržajni, otvoreni, direktni i u pravo vreme. Bilo je reči o načinima koji bi doveli do mira i razrešenja ukrajinske krize, rekao je Putin i naglasio da se Rusija zalaže za potpuni i konačni završetak sukoba.

Mađarska veruje da se rešenje u Ukrajini može postići samo dijalogom, ali izgleda je upravo to trn u oku zapadnim političarima koji su negativno kritikovali Orbanovu posetu Moskvi, istakavši da je usmerena na smanjenje napetosti u odnosima sa Rusijom i da to ne odgovara strategiji EU.

image