Bivši pukovnik američke vojske: SAD treba da uče o diplomatiji od Rusije i Kine

Komentarišući nedavni samit ŠOS-a, Makgregor je rekao da su reakcije Rusije i Kine na poteze koje povlači Vašington razumljive, zato su im Amerikanci u više navrata "pljunuli u lice"

Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) je model saradnje zemalja i jedan od ključnih stubova multipolarnog sveta, a Moskva i Peking demonstriraju nivo diplomatije o kojem SAD mogu samo da sanjaju, rekao je bivši pukovnik američke vojske Daglas Makgregor.

U intervjuu za "Džadžing fridom", on je primetio da Vašington naizgled ne razume da bi mu takvi odnosi bili od koristi, već nastavlja da "pljuje u lice" drugim zemljama. 

Komentarišući nedavni samit ŠOS-a, Makgregor je rekao da su reakcije Rusije i Kine na poteze koje povlači Vašington razumljive, zato su im Amerikanci u više navrata "pljunuli u lice".

"Oni su umorni od pokušaja da posluju sa nama i da budu pljuvani u lice. U slučaju Moskve, to je svakako tačno. Više puta smo pljunuli Putinu u lice, a sada je Si doživeo nešto veoma slično", rekao je on.

Američki oficir je rekao da je postojala nada da bi odnosi mogli da se poprave za vreme predsednika Donalda Trampa, ali da nema velike nade od njegove potencijalne pobede u novembru.

"Ako ni zbog čega drugog, onda zato što u Trampovom taboru sada vidimo mnoge iste ljude koji su prošli put bili u rukovodstvu i dali sve od sebe da održe neprijateljstvo i agresiju prema Kini i Rusiji", istakao je on.