Do poslednje zdrave moždane ćelije: Da li je Džil kriva što Bajden neće da se povuče iz izborne trke?

Svi su očekivali da će predsednikova supruga biti ta koja će ga nagovoriti da odustane od dalje sramote. Ipak, ona je nikad aktivnija u kampanji

Ambiciozna Džil Bajden spremna je da iskoristi i poslednju zdravu moždanu ćeliju svog muža kako bi ostala u Beloj kući, tvrde kritičari američke prve dame, apsolutno nezadovoljni što supruga Džozefa Bajdena podržava njegove iluzije i ne želi da iskoristi svoj uticaj da ga ubedi da se povuče iz predsedničke trke.

"Ako za Džozefa Bajdena postoji stvar koja je više ponižavajuća od njegovog nastupa na prošlonedeljnoj predsedničkoj debati, to je sav onaj trud njegove supruge i portparola koji insistiraju da tamo nije imalo šta da se vidi. Žalosno nabrijana Džil Bajden dan posle skupa iskoristila je kako bi ugasila utiske iz debate, a ostavila je podjednako nesrećan utisak da je predsednik vezan za kecelju svoje ambiciozne supruge", piše britanski "Independent".

List navodi da iako mnoge demokrate i dalje polažu nade da će američka prva dama pokušati da ubedi supruga da bude razuman, "na razočarenje i očaj mnogih", o tome nema ni nagoveštaja.

Džil zapravo, ima preča posla – radi na sopstvenoj promociji, do te mere se trudeći da bude u centru pažnje da je čak svog pastorka, Hantera Bajdena pratila na suđenje zbog nelegalne nabavke oružja.

I na sve to, za najnovije izdanje "Voga" pozirala je u belom odelu, dok, kako ukazuje "Independent" njen čelični izgled s naslovnice, ukazuje da je reč o nekom "ko je naviknut da bude glavni, u najmanju ruku kao Rozalin Karter, poslednja čelična magnolija u Beloj kući".

O tome koliku moć Bajdenova žena ima, najbolje svedoči izjava jednog od najvećih donatora demokratskog predsednika.

"Džil je poslednji i najvažniji glas. Ona ga poznaje i strastveno voli. Ona takođe zna sve o njemu. Većina velikih odluka se na kraju donosi sa Valeri (sestrom Džozefa Bajdena) i Džil", kaže Džon Morgan za "Njujork tajms".

Budući da Bajden ne odustaje od izborne trke, konzervativci horski za sve krive njegovu ženu.

"Više ne krivim predsednika što se nije povukao. On više nema mentalnu oštrinu da donosi važne odluke o sebi. Sve je jasnije da je krivica na prvoj dami Džil Bajden", tvrdi milijarder Bil Akman.

Prva dama, dodaje on, "postaje irelevantna onog trenutka kada njen muž više nije predsednik". Zbog toga optužuje Džil da daje prioritet "onome što je najbolje za nju samu u odnosu na zdravlje njenog muža i bezbednost zemlje u celini".

Upitan ove nedelje da li je prva dama jedina osoba koja bi mogla da ubedi predsednika Bajdena da odustane, jedan demokratski lobista i donator je za ITK rekao: "Moje je mišljenje, da. Možda još i njegova sestra."