Svet

Starmer: Kontroverzni plan o deportaciji tražilaca azila u Ruandu je mrtav

Najava je bila očekivana jer je Starmer rekao da će odustati od plana koji je njegovu državu koštao stotine miliona dolara, ali nikada nije sproveden u delo
Starmer: Kontroverzni plan o deportaciji tražilaca azila u Ruandu je mrtav© Claudia Greco, Pool Photo via AP

Novi britanski premijer Kir Starmer izjavio je danas da ukida kontroverznu politiku konzervativaca da se tražioci azila deportuju u Ruandu.

"Plan o Ruandi je bio mrtav i pokopan pre nego što je započet. To nikada nije delovalo kao sredstvo odvraćanja. Gotovo suprotno", rekao je Starmer na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je juče izabran za premijera, preneo je AP.

Najava je bila očekivana jer je Starmer rekao da će odustati od plana koji je koštao stotine miliona dolara, ali nikada nije sproveden u delo.

Konferencija za novinare usledila je posle prvog sastanka kabineta u trenutku u kom nova vlada preuzima ogroman izazov rešavanja gomile problema, od pridobijanja javnosti umorne od višegodišnje štednje, političkog haosa, do oslabljene ekonomije, navela je agencija.

Starmer je poželeo dobrodošlicu novim ministrima za stolom u Dauning stritu broj 10, rekavši da mu je bila čast što ga je kralj Čarls III zamolio da formira vladu.

"Imamo ogromnu količinu posla, tako da sada nastavljamo sa radom", rekao je on.

image