Da li je ukrajinska grupa još pre deset godina planirala napad na "Severni tok"?

Ukrajinci su godinama unazad bili protiv projekta "Severni tok", a tadašnji ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je 2015. godine izjavio da je on "antiukrajinski i antievropski", piše "Velt am zontag"

Ukrajinska grupa je planirala napad na dva gasovoda Severni tok u Baltičkom moru i pre nego što je Krim ponovo postao deo Rusije 2014. godine, preneo je danas nemački list "Velt am zontag" pozivajući se na nemačke istražne izvore.

Ako bi se dokazalo da je Ukrajina već dugo planirala sabotažu tog projekta, to bi moglo ozbiljno uticati na spremnost Nemaca da nastave da podržavaju Kijev, naglašava taj list.

"Severni tok 1" je u tom periodu bio u funkciji više od dve godine, a planovi za "Severni tok 2" bili su u toku, navodi list i podseća da su gasovodi u velikoj meri uništeni u eksplozijama 26. septembra 2022. godine, u blizini danskog ostrva Bornholm.

Nemački list navodi da istrage tih incidenata u Švedskoj i Danskoj nisu dale rezultate, kao i da su obustavljene, te da se ona danas sprovodi samo u Nemačkoj. Međutim, još uvek nisu objavljeni detalji te istrage.

Ukrajinci su godinama unazad bili protiv projekta "Severni tok", a tadašnji ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je 2015. godine izjavio da je on "antiukrajinski i antievropski"

Predsednik nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) od 2011. do 2016. godine Gerhard Šindler za "Velt" je rekao da "rezultati istrage mogu da vode u pravcu ukrajinske grupe", ali da to "ne znači da iza napada ne stoje Rusi".

On je, međutim, rekao da tajna služba sumnja u validnost dosadašnjih rezultata istrage. Savezna policija trenutno istražuje pozadinu čina sabotaže u ime Federalnog glavnog tužioca.

Od proleća 2023. godine u fokusu istrage je jedrilica "Andromeda", koja je u vreme nesreće iznajmljena u nemačkoj pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Navodi se da je šestočlana posada bila u Ukrajini pre i posle napada, a sada su se pojavili novi dokazi koji potvrđuju sumnju da je napad na cevovode izvršila posada jedrilice, rekao je za list zvaničnik upoznat sa istragom.

U međuvremenu, predstavnici opozicije upozoravaju da istraga možda neće uspeti da otkrije šta se zaista dogodilo sa "Severnim tokom". Ekspert za spoljnu politiku u CDU Roderih Kizeveter je rekao da je zabrinut da istraga neće imati rezultata, ili da oni neće biti objavljeni iz razloga državne bezbednosti.

"Ne vidim pravi interes u kabinetu kancelara da se sazna istina, koji jedini ima potpuni pregled rezultata istrage službi i glavnog saveznog tužioca", rekao je Kizeveter. On sumnja da je "Rusija bila organizator napada", dodaje "Velt".