SAD: Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napadne Rusiju

Izjava dolazi nakon napada na ruske vazdušne baze, za koje se veruje da dolaze iz Kijeva

Sjedinjene Američke Države saopštile su da ne ohrabruju Ukrajinu da započne napade na Rusiju nakon napada dronovima na dve ruske vazdušne baze za koje se veruje da potiču iz Kijeva, piše AFP. 

"Ne dozvoljavamo Ukrajini da organizuje udare van svojih granica, ne ohrabrujemo Ukrajinu da započne udare van svojih granica", rekao je portparol američke diplomatije Ned Prajs. "Sve što radimo, sve što svet čini da podrži Ukrajinu, jeste podrška ukrajinskoj nezavisnosti", dodao je on.

Međutim, on je pazio da nedavne napade dronovima ne pripiše Kijevu, koji nije preuzeo odgovornost za njih, primećuje francuski "Figaro". Rusija je prijavila tri smrtna slučaja i dva oštećena aviona u jednom takvom napadu koji je gađao baze na njenoj teritoriji.

Stručnjaci smatraju da je Ukrajina ušla u ruski vazdušni prostor sa dronovima iz sovjetske ere, a ne sa milijardama dolara vojne pomoći koju su dale zapadne sile otkako je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, prenosi francuski list. 

"Pružamo Ukrajini ono što treba da koristi na svojoj suverenoj teritoriji – na ukrajinskom tlu – da se suprotstavi ruskom 'agresoru'", rekao je Prajs. 

On nije želeo da komentariše izveštaj "Volstrit džornala" da su SAD modifikovale veoma moćne i sofisticirane artiljerijske sisteme HIMARS namenjene Ukrajini, kako bi sprečile da se oni koriste za napad na Rusiju.

Američki predsednik Džozef Bajden javno je rekao da ne ohrabruje Ukrajinu da nabavi rakete dugog dometa, strahujući od eskalacije koja bi mogla da dovede do toga da SAD igraju direktniju ulogu protiv Rusije.