Svet

Hamas prihvatio predlog SAD o pregovorima o izraelskim taocima?

Predstavnik Hamasa izjavio je za AP da je ta palestinska grupa odobrila plan nakon što je dobila "verbalne garancije" od posrednika da rat neće biti produžen i da će se pregovori nastaviti dok se ne postigne trajni prekid vatre
Hamas prihvatio predlog SAD o pregovorima o izraelskim taocima?Getty © Chris McGrath

Hamas je prihvatio predlog SAD da započne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, u prvih 16 dana posle okončanja prve faze sporazuma usmerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je danas za Rojters izvor iz ove militantne grupe.

Ova grupa je odustala od zahteva da se Izrael pre potpisivanja sporazuma prvo obaveže na trajni prekid vatre, i dozvoliće da se to postigne kroz pregovore tokom prve šestonedeljne faze, istakao je izvor.

Palestinski zvaničnik blizak mirovnim pregovorima rekao je da bi predlog, ako ga prihvati Izrael, mogao da dovede do okvirnog sporazuma i da bi okončao devetomesečni izraelski rat u Pojasu Gaze.

Dvojica zvaničnika rekla su za AP da će sporazum koji je predložio Vašington početi "potpunim" šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg će izraelski taoci koji su stariji, bolesni i žene biti oslobođeni u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Tokom ta 42 dana, izraelske snage bi se povukle iz gusto naseljenih oblasti Gaze i dozvolile povratak raseljenih u njihove domove u severnoj Gazi, rekli su zvaničnici.

Hamas, Izrael i posrednici će tokom tog perioda pregovarati o uslovima druge faze u kojoj bi bili oslobođeni preostali muški taoci, civili i vojnici, rekli su zvaničnici.

Zauzvrat, Izrael bi oslobodio još palestinskih zatvorenika, dok bi treća faza uključivala povratak svih preostalih talaca, kao i tela mrtvih, i početak višegodišnjeg projekta rekonstrukcije.

Hamas i dalje želi pisane garancije posrednika da će Izrael nastaviti da pregovara o trajnom prekidu vatre kada prva faza stupi na snagu, rekli su zvaničnici.

Predstavnik Hamasa izjavio je za AP da je ta palestinska grupa odobrila plan nakon što je dobila "verbalne garancije" od posrednika da rat neće biti produžen i da će se pregovori nastaviti dok se ne postigne trajni prekid vatre.

Rojtersov izvor iz izraelskog pregovaračkog tima rekao je u petak da sada postoje velike šanse za postizanje sporazuma, iako je Tel Aviv prethodno tvrdio da su uslovi koje je postavio Hamas neprihvatljivi.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nije odmah odgovorio na zahtev za komentar u subotu, na jevrejski Šabat. Njegova kancelarija je u petak saopštila da će se razgovori nastaviti sledeće nedelje i naglasila da jaz između strana i dalje ostaje.

Novi predlog osigurava da posrednici garantuju privremeni prekid vatre, isporuku pomoći i povlačenje izraelskih trupa dok traju indirektni razgovori u cilju sprovođenja druge faze sporazuma, rekao je izvor Hamasa.

Rojters navodi da su proteklih dana pojačani napori da da se osigura prekid vatre i oslobađanje talaca u Gazi kroz diplomatiju između Vašingtona, Izraela i Katara, gde se nalazi rukovodstvo Hamasa u egzilu.

Od 7. oktobra, u izraelskim napadima ubijeno je više od 38.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, prema podacima palestinskih vlasti.

image