Svet

Do sada rekordna izlaznost na izborima u Francuskoj, policijske snage u pripravnosti

Prvi rezultati očekuju se večeras
Do sada rekordna izlaznost na izborima u Francuskoj, policijske snage u pripravnosti© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Birališta u Francuskoj otvorena su u drugom i poslednjem krugu vanrednih parlamentarnih izbora, a oko 49 miliona birača će svojim glasovima popuniti više od od 500 mesta u donjem domu Narodne skupštine. U prvom krugu osvojeno je 76 mandata.

Do podneva je već izašlo 26,63 odsto birača, što je rekord koji nije oboren od 1981. godine. U prvom krugu izbore, izlaznost u tom periodu iznosila je 25,9 odsto.

Glasanje će odrediti sledećeg premijera Francuske, koji će verovatno doći iz stranke ili koalicije koja osvoji najviše mesta.

Predizborne projekcije, predviđaju da će većinu glasova osvojiti Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, koja ipak, kako se prognozira, ne bi mogla da osvoji apsolutnu većinu i da sama formira vlast.

Glasanje je počelo još juče na severnoatlantskoj teritoriji Francuske Sen Pjer i Mikelon, a zatim na teritorijama širom Kariba, južnog Pacifika i Indijskog okeana.

Radio "Fransinfo" javlja da su u Novoj Kaledoniji u Tihom okeanu biračka mesta već zatvorena, a da je izlaznost u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora bila rekordna i premašila je izlaznost čak i u prvom krugu. Na većini biračkih mesta premašila je 75 odsto, a na nekim mestima i 80 odsto. 

Prethodno su francuske vlasti zabranile javne skupove u Novoj Kaledoniji tokom drugog kruga parlamentarnih izbora, a pored toga na teritoriji u kojoj su suprotstavljeni lojalisti i borci za nezavisnost od Francuske, uveden je policijski čas, a zabrana nošenja oružja i zabrana prodaje alkohola produženi su do 15. jula.

Napeto je i u samoj Francuskoj, a ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin najavio je prisustvo "veoma velikih" policijskih snaga koje bi, prema njegovim rečima trebalo da spreče "ultralevicu ili ultradesnicu da iskoriste izborne rezultate za stvaranje nereda".

Preliminarne projekcije rezultata glasanja očekuju se kada se završe poslednja biračka mesta u 20 časova po pariskom vremenu, a rani zvanični rezultati očekuju se kasno u nedelju i rano u ponedeljak. 

Partija Marin Le Pen koja je trijumfovala i u prvom krugu izbora ima najveću podršku u istoriji, a predizborne ankete kažu da će dobiti ubedljivo najviše mesta u Narodnoj skupštini, što bi bilo prvi put od Drugog svetskog rata da desnica dobije glavnu reč u francuskom parlamentu.

image