Svet

Ledena atmosfera u Berlemonu: Ozebli zvaničnici EK se svađaju oko grejanja

Nekima je prosto toplo oko srca zato što će uštedeti na energiji, dok drugi nisu toliko "zagrejani" za takvo pokazivanje solidarnosti sa Evropljanima
Ledena atmosfera u Berlemonu: Ozebli zvaničnici EK se svađaju oko grejanjawww.globallookpress.com © christophe vandercam/http://imagebroker.com/#/search/

U prostorijama zvaničnika Evropske unije vlada ledena atmosfera.

Dok energetska kriza izazvana sankcijama nametnutim Rusiji nastavlja svojim tokom, EU je odlučila da u službenim prostorijama temperaturu ograniči na 19 stepeni celzijusa.

Ta odluka ubrzo je postala vruća tema među zvaničnicima EU. Nekima je prosto toplo oko srca zato što će uštedeti na energiji, dok drugi nisu toliko "zagrejani" za takvo pokazivanje solidarnosti sa ostalim Evropljanima.

Kako bilo, rasprava o novonastalim termičkim okolnostima plamsa po internim kanalima komunikacije Evropske komisije, ukazuje "Politiko".

"Ledeno je", piše jedan ozebli zvaničnik iz palate Berlemon, štaba EK. "Skoro svi se žale. Razumemo da je u toku energetska kriza ali je neugodno raditi u ovakvim uslovima."

Žalbe su, međutim, naišle na frigidan odgovor kod nekih kolega.

"Kako ih nije sramota da se žale kada ljudi u Kijevu nemaju struju", piše drugi zvaničnik iz iste zgrade.

"Oni koji govore kako je ledeno su slabi – temperatura je u redu", izjavio je treći.

U prostorijama generalnih direktorata (ekvivalent ministarstva), zvaničnici posežu za brendiranim kapama i šalovima namenjenim EU misijama – ne da bi izgledali "kul", nego da bi se zagrejali usled temperatura koje dostižu i do 16 stepeni.

"Sve je to deo našeg doprinosa u pružanju podrške Ukrajini", ukazuje drugi zvaničnik iz Berlemona i dodaje da, ako EU o štednji energije govori javno, onda to mora učiniti i kod svoje "kuće".

Međutim, ni slojevito oblačenje nije dovoljno za sve.

"Kolege su počele da ne dolaze na posao ili da donose električne grejalice, što očigledno neće pomoći pri štednji energije", kaže drugi gorepomenuti zvaničnik.

Nažalost, zaposleni EK se moraju u kancelarijama pojaviti barem dvaput nedeljno, dok mere štednje - kojima EK želi da više od upola smanji sopstvene emisije gasova staklene bašte u odnosu na nivoe iz 2007. godine – zabranjuju korišćenje grejalica.

U kancelarijama predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela nailazi se na sličnu situaciju. U sedištu Saveta EU temperatura je prošle nedelje iznosila i friških 17 stepeni, dok su diplomate sa ponosom nosile "džempere solidarnosti". Da se smrzneš svakako.

image