Svet

Patriote za Evropu postaju zvanična grupa u EP: Orbana podržala i belgijska desnica

Savez mađarskog premijera sada ima dovoljan broj poslanika iz sedam zemalja
Patriote za Evropu postaju zvanična grupa u EP: Orbana podržala i belgijska desnica© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Novi desničarski savez mađarskog premijera Viktora Orbana "Patriote za Evropu", ispunio je poslednji uslov da se kvalifikuje kao zvanična poslanička grupa u Evropskom parlamentu, nakon što mu se uz španske i holandske desničare pridružila i belgijska partija Flamanski interes (Vlams Belang).

Pravila, naime, zahtevaju da zvanična grupa koja dobija finansijske i proceduralne prednosti - ima 23 poslanika iz sedam zemalja.

Orban je već imao dovoljno poslanika, a sada kada se desničarskim partijama alijanse iz Mađarske, Austrije, Portugala i Češke pridružuju grupe iz Belgije, Španije i Holandije – ispunjava i kvotu koja se odnos na države.

"Patriote za Evropu nastavljaju da rastu sa najnovijim  članom tima, belgijskim Flamanskim interesom", tvitovao je  Orbanov međunarodni portparol Zoltan Kovač.

Kao desničarske, patriotske i nacionalističke stranke, čvrsto stojimo zajedno u Evropi, rekao je i predsednik Flamanskog interesa Tom Van Griken, a prenosi "Politiko".

image