Sijarto: Evropa pokazala pravo lice i ko zaista pogoršava krizu

Evropa je puna proratnih političara koji su u protekle dve godine povećavali tenzije slanjem oružja Kijevu, fantazijama o slanju kopnenih trupa i razgovorima o nuklearnom oružju, a ove nedelje istupili s kritikama mađarskog premijera i njegovog putovanja u Moskvu, ocenio je ministar Sijarto

Protekla nedelja je pokazala da krizu u EU pogoršavaju brojni proratni političari koji snabdevaju Ukrajinu oružjem, maštaju o slanju trupa i pričaju o upotrebi nuklearnog oružja, dok pokušaj očuvanja mira mađarskog premijera Viktora Orbana dočekuju na nož, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Protekla nedelja je pokazala zašto se ratna kriza u Evropi produbljuje. Evropa je puna proratnih političara koji su ove nedelje istupili, progovorili i kritikovali mađarsku vladu i mađarskog premijera što rade za mir i pregovaraju o mogućnosti mir", naveo je Sijarto na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, ti proratni političari su tokom protekle dve i po godine neprestano pogoršavali vojnu krizu u Evropi transferom oružja, fantazijama o slanju kopnenih trupa i razgovorima o nuklearnom oružju.

Orban i njegova delegacija su u petak posetili Moskvu i sastali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i to samo tri dana od njegove posete Kijevu i pet dana otkako Mađarska predsedava Savetom Evropske unije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj i šef Evropskog saveta Šarl Mišel dali su posebna saopštenja u kojima su istakli da Orban ne predstavlja EU i da nema evropski mandat da poseti Rusku Federaciju.

Evropska komisija tvrdi da Orbanova poseta Ruskoj Federaciji navodno narušava jedinstvo Zapada u pogledu politike prema Ukrajini. Orban je odgovorio na kritike rekavši da su napori da se uspostavi mir u Ukrajini propali zbog "delirijuma briselskih birokrata".