Svet

Puste želje ukrajinske mornarice: Dajte nam podmornice zapadne proizvodnje

Komandant pomorskih snaga Ukrajine planira da rasporedi flotu širom Crnog mora
Puste želje ukrajinske mornarice: Dajte nam podmornice zapadne proizvodnjeGetty © Baris Seckin/Anadolu

Ukrajini su potrebne podmornice zapadne proizvodnje kako bi ojačala svoje vojne kapacitete u Crnom moru, rekao je komandant ukrajinske Ratne mornarice admiral Aleksej Neižpapa.

Prema njegovim rečima, raspoređivanje podvodnih plovila moglo da poboljša strateški položaj Ukrajine u Crnom moru tokom sukoba sa Rusijom.

"Razmišljamo o tome, podmornice su nam neophodne. Trebalo bi da budu deo mornarice", rekao je Neižpapa u intervjuu za novinarku Nataliju Mosejčuk, koji je objavljen na njenom Jutjub kanalu.

Komandant ukrajinske mornarice dodao je i da njegovoj zemlji nisu potrebne velike podmornice, jer bi one bile "beskorisne u Crnom moru".

"Raspoređivanje samo u blizini Odese bi bilo isto kao da nemamo ništa. Moramo gledati dalje od toga, raširiti našu flotu širom Crnog mora i koristiti čitav taj prostor", rekao je on i dodao da se nada da će Ukrajina "od primorske zemlje postati pomorska sila".

Podsećanja radi, ukrajinska mornarica se trenutno oslanja na male patrolne čamce i brodove za postavljanje podvodnih mina i u operativnoj upotrebi trenutno nema veće ratne brodove. Takođe, jedina veća pomorska luka koja se nalazi pod kontrolom Ukrajine je u Odesi, pa ruska vojska ne bi imala mnogo problema da utvrdi lokaciju zapadnih podmornica, ukoliko one ikada budu isporučene Kijevu.

image